Ръководството на Лекарския съюз иска оставката на здравния министър

Ръководството на БЛС, сн. БГНЕС

Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) иска оставката на здравния министър Стефан Константинов. Това решение е гласувано от ръководството на съюза през почивните дни като “за“ са се обявили 11 души, един е бил против и един се е въздържал.

Ръководството на БЛС смята, че е редно, “съгласно морално - етичните норми на поведение, министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов да подаде оставка“. От БЛС искат оставката на Константинов заради “нежеланието за диалог“ със съсловната организация, на която министърът бе заместник-председател преди да влезе в правителството. Проведените четири срещи на БЛС с министъра били изцяло по инициатива на съсловната организация и нито едно от предложенията ѝ за законодателни промени, разделяне на клинични пътеки и други не било прието.

Друга причина от БЛС да искат оставката на Константинов е “неудовлетворителното поведение на министъра в моменти, когато системата на здравеопазването е на прицела на общественото мнение и лекарите са използвани като мишена за туширане на други проблеми в обществото“.

Като грешка на Константинов от БЛС отчитат и това, че средства от трансфера на НЗОК към министерството през миналата година са ползвани за плащане на дейности за неосигурени пациенти.

Освен това лекарите обвиняват министъра и за раздадените бонуси в рамер на 6.2 млн. лева в структурите на министерството.

Отношенията между министъра и ръководството на БЛС отдавна са изострени, като нападките на председателя на организацията Цветан Райчинов към министъра зачестиха в разгара на скандалите в здравеопазването от последните дни. Решенията на ръководството обаче не се припознават единодушно от лекарското съсловие, сред което назрява недоволство срещу председателя на БЛС Цветан Райчинов и други членове на Управителния съвет.

През миналата седмица пловдивската лекарска колегия се разграничи от коментарите на Райчинов, че министърът трябва да си подаде оставката. Пловдивските лекари обявиха, че подобна позиция не била съгласувана с никоя от регионалните лекарски колегии.

Споделяне

Още от България