Ръководството на "Пирогов" и синдикатите обявиха край на протестите, недоволни обаче излязоха пред президентството

Ръководството на "Пирогов", което от вчера е сменено, както и синдикатите в лечебното заведение обявиха в четвъртък край на протестните действия. Като мотив се посочва проведената преди ден помирителна среща между протестиращи, служебния здравен министър Стойчо Кацаров и Българският лекарски съюз.

"След изказаните становища между страните, взели участие в дебатите синдикатите към болницата смятат, че животът и здравето на пациентите са най-важни и затова е неуместно участието в протестни действия", се казва в съобщението на синдикалните организации. "След проведената среща, ръководството на УМБАЛСМ" Пирогов" взе решение за прекратяване на протестните действия", се казва в другото съобщение, което е от ръководството на болницата. И двете са качени на сайта на болницата.

Въпреки това в четвъртък вечерта пред президентството се състоя предварително обявеният протест с искане за оставките на управителя на НЗОК и служебния здравен министър.

На него присъстваха служители на "Пирогов" и пациенти, лекувани в болницата, като преобладаваха гражданите. Част от присъстващите призоваха протестът и исканията му да не се политизират.

Имаше, обаче и плакати с политически послания.

Като цяло след вчерашната среща в МЗ напрежението в болницата се поуспокои. Представители на протестиращите, които участваха в нея, изразиха задоволство и се съгласиха, че тонът трябва са се успокои. На срещата и двете страни съжалиха за разменените реплики и се съгласиха, че откритите нарушения в болницата ще бъдат разгледани по стандартния ред от компетентните органи, т.е. ще подлежат на обжалване, арбитраж и евентуално може да бъдат оспорени в съда. Освен това ръководството на МЗ декларира, че има доверие на работещите в "Пирогов" и се обединиха около необходимостта от реформи.

Протестите започнаха след като НЗОК откри фиктивни хоспитализации и други нарушения в болницата, заради което тя трябва да връща 1 млн. лева, а директорът ѝ Асен Балтов беше уволнен. Тонът между протестиращите и служебния министър се изостри след като той се обяви за един от фиктивните пациенти на лечебното заведение.

От вчера Балтов официално вече не е начело на болницата и ръководството ѝ беше поето от проф. Иван Поромански, който досега оглавяваше Клиниката по гнойно-септична хирургия. Оставка от ръководството е подал и заместника на Балтов проф. Николай Габровски, за да може новият директор сам да подбере с кого да работи.

Споделяне

Още по темата

Още от България