Ръководството на Световната банка продължава да разследва скандала с Улфовиц

Управителният съвет на Световната банка (СБ) обяви в петък, че ще продължи разследването си по случая с увеличенията на заплатата, дадени от президента на банката Пол Улфовиц на неговата приятел Шаха Риза, също служителка на международната финансова институция, предаде БТА.

В комюнике на управителния съвет, в който са представени държавите членки на СБ, се припомня, че този случай предизвиква "сериозна загриженост" и съветът ще продължи да работи за спешното и ефективното решаване на проблема.

В сряда вечерта управителният съвет започна среща, на която да разгледа случая, който разтърси СБ и застрашава оставането на поста на Пол Улфовиц.

Бившият втори в йерархията на Пентагона пое управлението на СБ през юни 2005 година. Той е обвиняван, че без изричното разрешение на ръководните инстанции на банката е дал значителни увеличения на заплатата на приятелката си Шаха Риза.

Шаха Риза бе изпратена на работа в Държавния департамент на САЩ след идването на Улфовиц в банката, продължавайки обаче да получава от международната финансова институция заплата, която след увеличенията се оказа по-висока от заплата на държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс.

Според източници, близки до СБ, фактът, че управителният съвет е решил да продължи и да задълбочи разследването си, ще засили натиска върху Улфовиц, който досега отказва да подаде оставка.

Споделяне

Още от Свят