Ръмсфелд предупреди новото иракско ръководство да се въздържа от чистки

Ръмсфелд предупреди новото иракско ръководство да се въздържа от чистки

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд направи във вторник изненадващо посещение в Ирак, където за първи се срещна с новия президент Джалал Талабани и с новия премиер Ибрахим Джафари.

Ръмсфелд похвали напредъка във формиране на ръководство на страната, обхващащо различните иракски групи, включително и сунитските мюсюлмани, които масово бойкотираха изборите по-рано тази година.

Ръмсфелд обаче предупреди да не се изключват от управлението компетентни министри само защото са от различна партия, предаде Би Би Си.

Той добави, че новото правителство не трябва да позволява постигането на демокрация и борбата с бунтовете да бъдат блокирани от некомпетентност и корупция, а американските сили ще останат в Ирак толкова, колкото е необходимо.

Кореспондентът на Би Би Си предаде, че САЩ са притеснени, че служителите от силите за сигурност на Саддам Хюсеин може да бъдат уволнени.

В същото време специалният пратеник на ООН в Ирак Ашраф Кази призова в страната да се обръща по-голямо внимание на човешките права, особено по отношение на задържаните.

САЩ настояха да се избегнат партийните чистки

В разговорите си с новото иракско ръководство Ръмсфелд настоя да се избегне забавянето при формирането на новата администрация.

“Важно е новото правителство да обръща внимание на компетентността на хората в министерствата и да избягва излишни размествания”, заяви пред журналисти министърът, който кацна в Багдад малко преди изгрев слънце.

Според него е важно да се изграждат силите за сигурност, тъй като американските войски няма да остават в Ирак завинаги.

Премиерът Джафари призна, че ще има проблеми,  но изрази оптимизъм, че новото правителство ще се справи. Президентът Талабани пък очаква кабинетът да бъде сглобен до края на седмицата.

Близо два месеца трябваха на иракчаните да изберат президент, вицепрезиденти и министър – председател след изборите на 30 януари, спечелени от шиитските партии.

След военната инвазия през 2003 г. американската администрация в Ирак разформирова бившата иракска армия, но впоследствие този ход бе оценен като грешка и временното правителство на страната преназначи много от уволнените, служили и при Саддам Хюсеин.

Вашингтон сега се опасява, че една нова чистка в силите за сигурност може да подкопае усилията за борба с екстремистите.

Шиитските мюсюлмани бяха брутално потискани от режима на Саддам и нищо чудно да търсят реванш, отбелязва кореспондентът на Би Би Си.

Спецчаст от 10 000 командоси, съставена миналата година, е формирана основно от бивши военни. Някои от тях са участвали в потушаването на шиитското въстание през 1991.

Новият премиер на страната е шиит, а президентът е кюрд. Основната задача на преходното ръководство е да изготви постоянна конституция, на чиято база да се проведат парламентарни избори през декември.

САЩ все още нямат стратегия за изтегляне от Ирак

САЩ все още не са изработили стратегия за излизане на войските им от Ирак. Изтеглянето зависи изцяло от възможностите на иракските сили, каза Ръмсфелд, цитиран от АФП.

Ние наистина нямаме стратегия за излизане, имаме стратегия за победа, каза Ръмсфелд, като добави, че мисията на САЩ се състои в това Ирак да тръгне по пътя на демокрацията, свободата и представителното управление.

Ръмсфелд заяви, че иракските институции трябва да развият своите възможности, за да поемат отговорността за сигурността, и че след като бъдат готови за това, отговорността на силите на коалицията ще намалее и те ще могат да напуснат страната.

Запитан дали САЩ смятат да поддържат постоянни бази в Ирак, Ръмсфелд посочи, че този въпрос трябва да се обсъди с иракското правителство, което ще бъде избрано през декември 2005 г. след написването и приемането на конституция на Ирак.

По думите му този въпрос не е уместно да се обсъжда с преходното правителство.

Споделяне

Още от Свят