Рашидов назначи нов директор на Художествената гимназия

Министърът на културата Вежди Рашидов направи спорна смяна на ръководството на Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София. Новият директор на училището е Иван Минеков, дългогодишен преподавател в гимназията.

Досегашната директорка Мария Ландова бе освободена със заповед на Рашидов "заради липса на качества за ефективно изпълнение на работата". При връчването на заповедта, пред трима свидетели Ландова е отказала да я подпише.

По информация от Министерството на културата две проверки – на Регионалния инспекторат по образованието в София и на Инспектората на Министерството на културата, са констатирали, че Ландова "не притежава качества да организира, ръководи и контролира дейността на училището, да спазва държавните образователни изисквания, да се разпорежда с бюджетни средства, да прилага Закона за народната просвета, да контролира воденето на училищната документация и да осъществява организационни връзки и взаимоотношения с родителската общност и съответните институции".

По всяка вероятност Ландова ще оспори освобождаването си в съда.

Междувременно част от педагогическия и непедагогическия персонал на училището защити в отворено писмо Ландова. В документа се посочва, че срещу нея е предприета кампания за дискредитиране.

Те изтъкват като заслуги на Ландова създаването на галерия "Дебют" за творческите изяви на учениците и преподавателите, инициирането на ежегодни конкурси и създаването на "хармонична атмосфера" в училището.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?