Рашидов видя Караянчева като връх на демокрацията и прати БСП да ходят пеша

Социалистите да "отзоват" Елена Йончева от Европейския парламент, призова той

Рашидов видя Караянчева като връх на демокрацията и прати БСП да ходят пеша

Цвета Караянчева била "един от най-демократичните председатели" на парламента и няма защо да подава оставка, а БСП трябвало "да отзове" Елена Йончева от Европейския парламент (ЕП) заради "лъжите и клеветите, с които омърси България". Такава теза разви депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, съобщиха от самата комисия, цитирани от "Фокус".

В сряда социалистите и ДПС внесоха искане за оставката на Караянчева, като мотивите им са непознаване на конституцията, уронване на престижа на парламента.  

"Познавам я от изборите в Кърджали през 2009 г. до днес, когато тя е един от най-демократичните председатели на Народното събрание - може би БСП иска отстраняването ѝ, защото за опозицията всичко добро трябва да бъде отстранено", каза той по адрес на Караянчева под чието ръководство достъпът на журналисти до депутатите в парламента бе спрян.  

"Ако от опозицията са решили да "яхнат" мантрата "Ходи пеша", то тази реплика е казана на партийно събиране и не е отправена към обществото, а към БСП и към всичко, което се нарича опозиция, която се присламчва към бесилките и ковчезите на протестите, която малтретира майки с деца, замерва българските полицаи с камъни, яйца и павета, която гаси тока в метрото и хвърля в неведение и стрес столичани… А то всъщност дали има нещо, което БСП е направила за нашата държава, или са само претенции и празнословие? БСП има най-малко право да говори за метрото, което е било и е ангажимент и воля на управляващата партия. Такива хора г-жа Караянчева съвсем основателно подканва да вървят без метро", каза Рашидов, правейки анализ на думите на Караянчева, които предизвикаха остри критики и повдигна въпроса дали един председател на парламента трябва да говори по този начин, дори и на партийна сбирка.

След тази похвала за Караянчева Рашидов директно прехвърли темата към евродепутатката от социалистите Елена Йончева, която трябвало да напусне Европейския парламент не само заради "клеветите", но и заради "взетите пари от КТБ, което беше явна кражба на парите на вложителите като мен". По думите му "хора като Елена Йончева и Радан Кънев, чиито амбиции са свързани само с личните им интереси, нямат място в Брюксел". Очевидно повод за нападките на Рашидов е това, че именно Йончева и Кънев повдигнаха в ЕП въпроса за проблемите у нас.

"Те не петнят името просто на някоя партия, а петнят името на България – родината, в която всички ние живеем, а това е недостойно и омерзително", каза той и така повтори тезата на ГЕРБ по повод критичната резолюция на ЕП за корупцията и проблемите с върховенството на закона в България.

"Затова искам партията, издигнала Йончева за евродепутат, незабавно да я отзове – такива като нея не могат нито да отправят обвинения за корупция, нито да раздават морал на обществото, а най-малкото да представят българската държава пред света", заключи Вежди Рашидов. 

Споделяне

Още от България