Рашков към ГЕРБ: Извикайте дясната ръка на таралежа да чете СРС-та (видео)

Прокуратурата е забранила да бъдат уведомявани граждани за незаконно проследяване

Рашков към ГЕРБ: Извикайте дясната ръка на таралежа да чете СРС-та (видео)

Има направомерно подслушване на български граждани, като една част от тях се занимават с политика, каза вътрешният министър Бойко Рашков в сряда по време на изслушване в парламента. Той бе извикан по искане на ГЕРБ, за да разкрие кои български граждани са били следени незаконно. Бившите управляващи искаха от Рашков да изнесе конкретни имена.

Вътрешният министър заяви, че не може да изнася конкретни имена, защото не се казва Цветан Цветанов.

"Извикайте дясната ръка на таралежа, за да чете тук по цели дни СРС-та на лекарите от Горнооряховската болница", каза Рашков. "Таралежът" би трябвало да е Бойко Борисов. Преди няколко дни бившият премиер си изпусна нервите и нарече Рашков "пияница" и "нещастник".

"С гол г*з таралеж ще мачкаш, това мога да ти кажа", заяви Борисов. В отговор Рашков каза, че започва "щурмът на простащината".

Вътрешният министър заяви, че Националното бюро за контрол на СРС се е обърнало към прокуратурата с въпрос дали могат да се уведомяват незаконно проследявани граждани. Отговорът е бил: "Не".

ГДБОП като слугини на прокуратурата

Според него целта е била гражданите да не завеждат дела за обезщетение срещу прокуратурата

"Стотици български граждани са били подслушвани по искане на Специализираната прокуратура и с разрешението на Специализирания съд", каза вътрешният министър.

Той повтори тезата си, че ГДБОП е изпълнявала функцията на обслужващ персонал на спецпрокуратурата. Рашков каза, че имената на подслушваните са били разнасяни на листчета из министерството. Материалите са били унищожавани, явно нарочно. Информацията не е била описвана в секретните тетрадки и бележки, както изисква законът. Проследяването е извършвано на изнесени точки за мониторинг.

"Служителите на ГДБОП са използвани като слугини", каза Рашков. Той обясни, че само в една справка към спецсъда има фигурират 19 лица.

Всичко това е станало по искане на спецпрокурорите Първанов и Борисов. Те са водели делото за преврат, образувано по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. За съществуването на въпросното дело прокуратурата призна преди дни. След като обясни, че целта му не са били протестиращите граждани, а престъпна група, която целяла да радикализира недоволството, бе съобщено, че обвинения са повдигнати на хазартния бос Васил Божков.

Според Рашков може да се твърди, че подслушването е незаконосъобразно, защото прокуратурата и съдът са използвали мъртвия текст за преврат от Наказателния кодекс, за да подслушват граждани. Той даде пример с масовите протести срещу правителството на БСП през 1997 година, когато парламентът е бил обграден от протестиращи граждани, но тогава никой прокурор не си е помислил, че се извършва преврат. "Сега обаче протестите на гражданите са квалифицирани като преврат", каза Рашков.

Ще те викаме, докато не си кажеш

ГЕРБ ще продължат да викат Рашков на изслушвания, докато той не даде доказателства за подслушване, заканиха се от партията. Според шефката на парламентарната им група Десислава Атанасова министърът правел внушения.

Рашков пък обеща още в сряда да внесе в парламента доказателства за незаконното подслушване.

Неограничена възможност за теч на информация от СРС-та

Предишни министри на вътрешните работи са сключили споразумение с прокуратурата, което дава възможност на прокурори, както от времето на Цацаров, така и от времето на Гешев да се запознават с оперативните разработки на нашите служби още от самото начало на тяхното регистриране, заяви служебният министър на вътрешните работи на брифинг пред медиите.

Рашков уточни, че МВР са започнали проверка не само за използване и прилагане на СРС-та във връзка с протестите от миналата година, а и механизмите за събиране на информация извън протестите. В ГДБОП е проверявано дали е спазван редът по техните оперативни материали за използването на СРС-та и там са намерени нарушенията.

По думите му е осигурена неограничена възможност за теч на информация в посока, която не е в интерес на обществото, тъй като множество прокурори са се запознавали с тези строго секретни материали и второ тези действия са извършени в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

В закона изрично е посочено, че прокурорът може да се запознава с класифицирана информация, но само на принципа "необходимост да се знае" - т.е. само по отношение на делата, които са разпределени на съответния прокурор на основата на случайния принцип на разпределение. Това означава, че когато на прокурор му се възложи един материал на случаен принцип, той не може по силата на забраната по закона да се запознава с други класифицирани материали извън делата, които са му на производства. А те са идвали в МВР, запознавали са се с тези класифицирани материали безпрепятствено, каза Рашков.

Той заяви, че със заповед е отменил това споразумение, за да ограничи достъпа на неоторизирани длъжностни лица да надникват в тайните на МВР. Сезирал е също ДАНС да провери кои прокурори са наблюдавали тези оперативни разработки.

Рашков каза още, че в Дирекция "Вътрешна сигурност" е царяла пълна анархия по отношение на използването на СРС-та. Служителите на тази дирекция са били включени в дейността контрол, наблюдение, подслушване на протестиращи граждани, между които не е имало служители на МВР. И тази служба е поставена в услуга на прокуратурата, каза Рашков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?