Ръст на новите пенсии за полугодието

През първите шест месеца на тази година са отпуснати 57 523 нови пенсии, което е с над 10 000 повече спрямо същия период на миналата година. С най-голям относителен дял 56.6% са пенсиите за осигурителен стаж и възраст. Въпреки това според управителя на НОИ Христина Митрева не може да се говори за драстично увеличение на хората, желаещи да се пенсионират заради подготвяната реформа.

В същото време около 40 000 души в момента имат нужните стаж и възраст за пенсия, но отлагат своето пенсиониране.

Бюджетът на НОИ в частта му за пенсии в момента формира излишък, което според Митрева се дължи на това, че са предвидени повече средства предвид предстоящата реформа, която може да отприщи вълна от пенсиониращи се.

Като цяло общата стойност на изплатените от НОИ обезщетения нараства като причината е по-високия осигурителен доход, от който се изчисляват обезщетенията. След падането на тавана за обезщетенията за безработица разходите на НОИ по това перо нарастват при намаляващ брой на безработните.

Докато през юни на 132 237 души са изплатени 20.4 млн. лева, прогнозните данни за юли сочат, че на 124 425 души са изплатени 21.8 млн. лева.

От НОИ очакват в края на годината допълнителен дефицит от 55 млн. лева над планирания от 2.6 млрд. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?