При плавно увеличение на стажа няма опция за по-ранно пенсиониране

При плавно увеличение на стажа няма опция за по-ранно пенсиониране
Визията за реформи на управляващите в социалната сфера търпи пълна метаморфоза преди разглеждането ѝ от Министерския съвет през тази седмица, като много от идеите, натрупани през изминалите месеци, отпадат. След като миналата седмица стана ясно, че управляващите се отказват от вдигането наведнъж с три години на стажа за пенсия, в понеделник се оказа, че в небитието отиват още идеите за въвеждане на лихвена ваканция за длъжниците към НОИ, за промяна в модела за индексация на пенсиите, както и задължаването на хората със свободни професии да плащат авансови осигуровки върху минималния осигурителен доход.

Освен това при последния вариант на пенсионната реформа, който предвижда плавно увеличение на стажа с по една година до 2013, отпада вариантът човек да се пенсионира по-рано при намален размер на пенсията. Първоначално се предвиждаше увеличението на стажа с три години да стане наведнъж от средата на 2011 година и се допускаше при навършена възраст, но недостигащи до три години, човек да може да се пенсионира, като пенсията му се намали с 2.4% за всяка недостигаща година. При плавното увеличение на стажа опцията за по-ранно пенсиониране отпада, заяви пред журналисти в понеделник управителят на НОИ Христина Митрева.

За работещите при първа и втора категория ще се вдига поетапно с една година възрастта за пенсиониране. От догодина за жените, които работят при първа категория тя ще стане 48 години и ще стигне 50 години през 2013 година. За мъжете от тази категория тя ще се увеличи на 53 години догодина и ще достигне 55 през 2013 година. За жените от втора категория труд възрастта ще се увеличи на 53 години през 2011 година и ще достигне 55 през 2013 година, а при мъжете от втора категория възрастта ще се увеличи на 58 години догодина и ще достигне 60 години през 2013 година.

Ръст на новите пенсии за полугодието

През първите шест месеца на тази година са отпуснати 57 523 нови пенсии, което е с над 10 000 повече спрямо същия период на миналата година. С най-голям относителен дял 56.6% са пенсиите за осигурителен стаж и възраст. Въпреки това според управителя на НОИ Христина Митрева не може да се говори за драстично увеличение на хората, желаещи да се пенсионират заради подготвяната реформа.

Още

Митрева съобщи, че идеята за лихвена ваканция за длъжниците към НОИ вероятно също ще отпадне. Тя предвиждаше на фирмите и гражданите, които имат задължения към НОИ и ги погасят до 30 юни 2011 година, натрупаните наказателни лихви да бъдат опростени.

Съществувала обаче хипотеза, при която лихвената ваканция може да се третира като държавна помощ към фирмите, на което България няма право като страна-членка на ЕС. Митрева не уточни, дали лихвената ваканция ще отпадне само за юридическите лица или и за физическите.

Идеята самоосигуряващите се да могат да се осигуряват авансово само върху минималния осигурителен доход също отпада. Тя беше предложена от социалното министерство с мотива, че така ще се пресекат съществуващите злоупотреби.

До отпадането на мярката се стигнало, защото по нея не може да се постигне съгласие, а правителството търсело “консенсусни решения“. Митрева обясни още, че само 7% от самоосигуряващите се го правят върху суми между 1000 и 2000 лева, но обезщетенията, които те получават от НОИ, са 39% от общите разходи на института за хората със свободни професии.

Отпада и предлаганият вариант за осъвременяване на пенсиите по нова формула, включваща БВП. Експерти атакуваха този вариант, тъй като според тях това ще доведе до замразяване на пенсиите в следващите няколко години. Митрева обясни в понеделник, че се запазва досегашното “швейцарско правило“. Не е ясно обаче как то ще се прилага, след като от представянето на бюджетната прогноза 2011-2013 стана ясно, че пенсиите и заплатите се замразяват до 2012 година.

Митрева съобщи още, че от началото на 2012 година от НОИ ще отпаднат всички социални плащания, които не са свързани с внасянето на осигуровки. Такава е втората социална пенсия за инвалидност, за която НОИ плаща в момента 240 милиона лева годишно за 456 хиляди души.

Вдигането на осигуровките зависело от събираемостта

След като миналата сряда представители на работодателските организации се срещнаха с премиера Бойко Борисов и след това обявиха, че са получили уверението му, че осигурителните вноски няма да се вдигат до края на 2012 г, в понеделник се появиха нови интерпретации по темата.

Социалният министър Тотю Младенов обяви в интервю за в. “24 часа“, че ако мерките за повишаване на събираемостта на приходите на НАП не сработят, социалните осигуровки ще бъдат повишени.

“В момент на криза не е правилно да се вдигат. Защото те се поемат както от работодателя - 60%, така и от самия работник - 40%. А самоосигуряващите се ги плащат изцяло. От друга страна, вдигането на вноската с 2% значи 400 млн. лв. допълнително в НОИ. Каква е гаранцията, че тези пари ще бъдат събрани, при положение че и сега НАП изпитва трудности?!

Именно затова ще предложим на социалните партньори да изчакат още няколко месеца, за да се види дали мерките за увеличаване на събираемостта на приходите на НАП ще проработят. Ако не стане, аз говорих и с премиера, веднага чертаем график за вдигане на осигуровките още от догодина, което ще стане с бюджета на държавното обществено осигуряване. Оттук нататък всичко зависи не само от действията на НАП, а и от лоялността на бизнеса“, коментира Младенов.

Според Митрева в условията на замразени пенсии и заплати и увеличаващи се цени обаче вдигането на осигуровките не е добро решение, тъй като това ще доведе до реално намаление на доходите.

Анкета на НЦИОМ показва, че 50 процента от хората подкрепят увеличаването на осигурителната вноска за пенсия с 2-3 процента, а 15 на сто смятат, че тя трябва да скочи значително. Допитването обаче е правено преди да стане ясно, че пенсиите и заплатите ще бъдат замразени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?