Ръст на туристите в Царево с 20%, спад в Приморско с 40%

Българите напълниха Южното Черноморие

Марияна Николова на проверка в община Приморско

Царево е първата морска община, която регистрира ръст на туристите това лято и то с впечатляващите 20%. В община Приморско спадът за сезона се очаква да е около 40% и основната причина за това е по-малкия брой на гостите от чужбина.

Добрата новина е, че по цялото южно Черноморие местата за настаняване са заети, за разлика от големите курорти като Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг, където редица хотели останаха затворени.

Към момента няма и нито един регистриран случай на заболял турист от коронавирус по морето. Това отчете при поредната си обиколка вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в двете общини. Тя бе придружавана от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Двамата се срещнаха с местния бизнес и кметовете.

Българите напълниха южното Черноморие

Добрата запълняемост на хотелите по южното Черноморие се дължи на българите, които бяха пренебрегвани от бранша през последните години.

В местата за настаняване с 10 и повече легла в област Бургас са пренощували над 200 000 български гости в двата летни месеца - юни и юли. За сравнение през същия период на миналата година те са били над 216 000, посочи Николова.

Очакванията са намалението на българските посетители през целия летен сезон да е около 30 на сто, каза вицепремиерът.

От 1 юни до 8 август тази година в община Приморско са пренущували над 58 000 туристи, от които 54 000 са българи, показват данните от Единната система за туристическа информация. Сред чуждите гости най-много са чешките и полските. Имало е туристи о от Румъния и Германия.

Според кмета на Приморско Димитър Германов, ако сезонът продължи до 15 септември, ще отчетем загуби от 40%, които се дължат на липсата на чужди туристи.

Продължаваме активно да работим в малкото останало време от летния сезон със стремеж да подпомогнем бранша и да минимизираме негативните резултати, каза Марияна Николова. Тя посочи, че има признаци за възстановяване на вътрешния туризъм, при който късните записвания имат ключова роля.

Проблемите - плажовете и отпадъците

Подстъпите към плажовете и грижата за бреговата линия, както и отпадъците са сред нерешените проблеми, според туристическия бранш.

Марияна Николова заяви, че е важно още от сега да започне работа по подготовката на сезон 2021, защото прогнозите са, че през следващите две години отрасълът ще продължи да се възстановява плавно, но все още няма да е достигнал нивата отпреди пандемията.

За тази цел е важно в кратки срокове да се набележат конкретни стъпки, с които да се подпомогне развитието на следващия сезон и да се привлекат повече български и чуждестранни туристи, каза Николова.

Мерките за подпомагане на бранша

Вицепремиерът представи пред туристическия бранш всички мерки, които правителството предприе за подпомагане на сектора.

Първата мярка, която беше въведена, бе 60:40, която се трансформира в 80:20 за сектор туризъм за заплатите на работещите в сектора.

По предложение на правителството Народното събрание одобри по-нисък ДДС от 9% за ресторантите, туроператорите, както и за виното и бирата, сервирани в заведения. Цените за туристите обаче не само не паднаха, но се вдигнаха.

Друга мярка в подкрепа на бизнеса е одобрената държавна помощ за туроператори, ползващи чартърни полети, в размер на 35 евро на седалка.

Споделяне

Още от Бизнес