Ратификацията на договора ни за еврочленството се забавя

Решението на Европейската комисия (ЕК) от миналата седмица да отложи окончателното решение за датата на приемането на България и Румъния вероятно ще се отрази на процеса на ратификацията на договора им за присъединяване, пише във вторник електронното издание EUexpands.

Франция и Германия вече намекнаха, че няма да ратифицират споразуменията, докато не се убедят, че двете страни са изпълнили условията да се присъединят през 2007 г.

До този момент 17 от 25 страни членки са ратифицирали или стартирали процедурата. Във вторник френското правителство e одобрило законопроект за ратификация. Никой обаче не знае кога парламентът на страната ще започне дебатите и ще одобри документа.

Европейската комисия отложи за началото на октомври окончателната оценка за България и Румъния, за да им окаже натиск за реформи и постигане на резултати през следващите 4-5 месеца.

Докладчикът за Румъния в Европарламента, френският социалист Пиер Московиси, миналата седмица изрази съжаление, че не е бил даден ясен отговор за присъединяването на двете страни и потвърди, че това може да забави ратификационната процедура във Франция.

И Финландия не смята да започва дебатите по текстовете преди лятната ваканция.

Финландски официален представител се изненадал на въпроса дали Финландия ще изчака окончателната оценка на ЕК през октомври и обяснява: “Мисля, че всички страни очакват това”.  

Той е обяснил пред EUexpands, че вече е твърде късно финландските депутати да дебатират въпроса преди лятната ваканция и че ако всичко върви добре и Брюксел потвърди членството от януари 2007 г., процедурата ще бъде много бърза.

Ако договорът за присъединяване на България и Румъния не бъде ратифициран до края на годината, той трябва да бъде предоговарян и отново ратифициран от всички 25 страни членки, което ще отложи влизането на двете кандидатки в ЕС, отбелязва EUexpands.

Още от Европа

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: