Раул Кастро посети в Москва Владимир Ленин и Владимир Путин

Раул Кастро посети в Москва Владимир Ленин и Владимир Путин

"Вождът на кубинската еволюция" Раул Кастро посети Владимир Ленин и Владимир Путин, обобщава в заглавие руският в. "Комерсант" приключващото в четвъртък посещение на "най-стария приятел на Москва".

Кореспондентът на вестника изтъква "смайващата скромност на вожда и трогателното непознаване на тънкостите от международния протокол". Той твърди, че по време на визитата не са подписани никакви официални документи, а за самия Кастро "основен документ ще стане самият факт на посещението му - но не при Владимир Путин или Дмитрий Медведев, а при Владимир Ленин".

Вестникът на кубинската революция "Гранма", излизащ на добър испански и на лош английски, писа преди посещението, че сред основните му цели е Раул Кастро "да се докосне до мощите на великия Владимир Илич Ленин" в московския му мавзолей. Думата "мощи" бе употребена точно на място, колкото и да е странно. До момента никой не е назовавал толкова точно тялото, лежащо в мавзолея - може би защото никъде другаде освен в Куба този човек не се почита като светия, коментира руският журналист.

По данни на "Комерсант" кубинският протокол заявил от самото начало, че Раул Кастро желае да посети не само гроба на Незнайния воин (част от задължителната програма на всеки чуждестранен гост в Москва, напомня изданието), но и мавзолея на Ленин, включително онази част, която не е достъпна за обикновените хора.

"Зад главата на вожда има лаборатория, известна сред вътрешните хора като "лабораторията на Ленин". Оттам поддържат Владимир Ленин в днешния му вид. По някои причини може би тъкмо тази лаборатория е събудила интерес у Раул Кастро", предполага репортерът на "Комерсант".

Споделяне

Още от Свят