Равнис по премиера: Партията на Кунева не приема поскъпването на тока

Искането за изслушване на шефа на КЕВР не означавало липса на доверие към него

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева

"Движение България на гражданите" не приема предложеното увеличение на цената на тока и ще поиска изслушване в парламента на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за установяване на причините за този ръст. Това съобщи председателят на партията Меглена Кунева в неделя след заседание на Националния съвет на движението в Добрич.

Така партията на вицепремиера Кунева се солидаризира с премиера Бойко Борисов, който още преди десет дни поиска новите цени на тока да не влизат в сила от 1 юли, а в неделя вицепремиерът Томислав Дончев обяви след среща с работодателските организации, че кабинетът е против поскъпването на тока.

Реакцията на премиера Бойко Борисов да свика бързо извънредно заседание за цената на електроенергията е правилно, коментира Меглена Кунева пред БНР.

Тя допълни, че изслушването на председателя на КЕВР Иван Иванов не означавало липса на доверие към неговата работа и нямало друга цел, освен да се разберат всички обстоятелства, за да се вземат информирани решения: "Не търсете друг подтекст в това. Ние искаме да знаем колко е дупката в енергетиката, къде точно е тя и на какво се дължи. Икономиката няма полза, ако непрекъснато плащаме неизвестно чий дългове. Как ние ще въвеждаме от другата година енергийна борса, ако ние не знаем цената на договорите в енергетиката?"


Меглена Кунева заяви в Добрич, че ДБГ настоява за промени в Закона за енергетиката, за цялостно оповестяване на всички договори за изкупуване и доставка на електроенергията. Трябва да се знае кой на каква цена произвежда тока и на каква цена го продава, поясни Меглена Кунева. Тя коментира, че има предписание от Европейската комисия от 1 януари 2016 в страната да има енергийна борса и трябва да се знае как се формират цените на тока.

"Движение България на гражданите" иска и да се инициира одит от Сметната палата на всички държавни предприятия и търговски дружества с 50 на сто държавно или общинско участие в сектор "Енергетика". Според Кунева, ако се запълват дупки в някои предприятия, е важно да се знае с какви пари и докога това ще се прави и дали не става дума за пробойна,
на дъното на която има пясък.


Меглена Кунева обобщи, че икономиката тъкмо си е поела въздух, тръгнала е напред и не може да се прави такава крачка като увеличаване цената на тока, без да е напълно ясно как ще се отрази всичко това на потребителите.

Още след като премиерът поиска КЕВР да даде обяснения пред депутатите и да си ревизира решението, председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев отхвърли това, посочвайки, че изтъкваните от бизнеса аргументи за цените на тока не отговарят на реалността. Подобна позиция изрази и Мартин Димитров от РБ, както и други народни представители. Сега обаче, след призива на Томислав Дончев, ГЕРБ няма как да не се съгласят за изслушване на КЕВР.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?