Равнис по премиера: Партията на Кунева не приема поскъпването на тока

Искането за изслушване на шефа на КЕВР не означавало липса на доверие към него

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева

"Движение България на гражданите" не приема предложеното увеличение на цената на тока и ще поиска изслушване в парламента на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за установяване на причините за този ръст. Това съобщи председателят на партията Меглена Кунева в неделя след заседание на Националния съвет на движението в Добрич.

Така партията на вицепремиера Кунева се солидаризира с премиера Бойко Борисов, който още преди десет дни поиска новите цени на тока да не влизат в сила от 1 юли, а в неделя вицепремиерът Томислав Дончев обяви след среща с работодателските организации, че кабинетът е против поскъпването на тока.

Реакцията на премиера Бойко Борисов да свика бързо извънредно заседание за цената на електроенергията е правилно, коментира Меглена Кунева пред БНР.

Тя допълни, че изслушването на председателя на КЕВР Иван Иванов не означавало липса на доверие към неговата работа и нямало друга цел, освен да се разберат всички обстоятелства, за да се вземат информирани решения: "Не търсете друг подтекст в това. Ние искаме да знаем колко е дупката в енергетиката, къде точно е тя и на какво се дължи. Икономиката няма полза, ако непрекъснато плащаме неизвестно чий дългове. Как ние ще въвеждаме от другата година енергийна борса, ако ние не знаем цената на договорите в енергетиката?"


Меглена Кунева заяви в Добрич, че ДБГ настоява за промени в Закона за енергетиката, за цялостно оповестяване на всички договори за изкупуване и доставка на електроенергията. Трябва да се знае кой на каква цена произвежда тока и на каква цена го продава, поясни Меглена Кунева. Тя коментира, че има предписание от Европейската комисия от 1 януари 2016 в страната да има енергийна борса и трябва да се знае как се формират цените на тока.

"Движение България на гражданите" иска и да се инициира одит от Сметната палата на всички държавни предприятия и търговски дружества с 50 на сто държавно или общинско участие в сектор "Енергетика". Според Кунева, ако се запълват дупки в някои предприятия, е важно да се знае с какви пари и докога това ще се прави и дали не става дума за пробойна,
на дъното на която има пясък.


Меглена Кунева обобщи, че икономиката тъкмо си е поела въздух, тръгнала е напред и не може да се прави такава крачка като увеличаване цената на тока, без да е напълно ясно как ще се отрази всичко това на потребителите.

Още след като премиерът поиска КЕВР да даде обяснения пред депутатите и да си ревизира решението, председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев отхвърли това, посочвайки, че изтъкваните от бизнеса аргументи за цените на тока не отговарят на реалността. Подобна позиция изрази и Мартин Димитров от РБ, както и други народни представители. Сега обаче, след призива на Томислав Дончев, ГЕРБ няма как да не се съгласят за изслушване на КЕВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?