Разбилият се край Шумен самолет излетял в нарушение

Падналият край Шумен самолет, сн. БГНЕС

Разбилият се в събота на летището в Шумен малък самолет е излетял в нарушение, съобщи Петър Гетов, инспектор в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД "ГВА"). Той  и инспектор Стефан Петров от специализираното звено за разследване на авиационни събития към транспортното министерство започнаха в неделя разследване на мястото на инцидента, при който бяха ранени пилотът и жена от тримата пътници, които са били на борда на машината. 42-годишният летец остава в критично състояние в шуменската болница.

"Ще вземем двигателя, проби от горивото, маслата, цялата налична документация и до месец ще излезем с два отделни предварителни доклада. Засега това, което можем да кажем е, че е констатирано едно сериозно нарушение – липса на летателен план ", коментира Гетов, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че без въпросния документ не може да излети никой самолет на територията на страната. Той трябвало да бъде заявен от пилота или собственика на самолета и да бъде издаден от ГД "ГВА"– София. Заявката за летателния план е можело да бъде пусната и по факс, но това не е направено.

Към момента разследващите екипи от Министерството на транспорта нямат и никакви документи, удостоверяващи дали човекът, разбил самолета е бил правоспособен летец, чия собственост е машината, минавала ли е технически прегледи. "Към момента не можем да кажем нищо друго конкретно”, каза Гетов.

От полицията съобщиха по-рано през деня, че варненецът, който е пилотирал падналата машина, е претърпял няколко часова операция.

Мъжът е на изкуствено дишане, като ще остане така поне още 24 часа.Той е с фрактура на черепа, счупена лява ключица и десен глезен.

Другата пострадала при инцидента - 24-годишна варненка, също е настанена в шуменската болница с фрактура на тазобедрената кост, без опасност за живота.

От полицията допълват, че работата по изясняване на случая продължава. Образувано е следствено дело.

Самолетът Wilga PZL-104 се разби с четирима души на борда при излитане от шуменското летище в събота сутринта, вероятно за туристическа обиколка.  Другите двама пътници се разминаха без наранявания. Машината е собственост на шуменската фирма "Ер Зодиак" EООД, която се занимава със селскостопанска авиация.

Споделяне

Още от България