Раздор в управляващата в Румъния коалиция заради имунитета на депутатите

Лидерите на уплавляващата коалиция Виктор Понта (СДП) и Крин Антонеску (НЛП)

Скандал в управляващия Социал-либерален съюз, съобщава в петък румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА. Двете основни партии в управляващата коалиция - Социалдемократическата (СДП) и Национално-либералната (НЛП) имат разногласия по един от членовете на закона за статута на парламентаристите, посочва изданието.

Въпреки че в сряда парламентарната комисия по устава реши, че парламентаристи, които не оспорят решение на Националната агенция по прозрачността (НАП) за конфрикт на интереси ще изгубват мандатите си, вчера на пленарно заседание темата се превърна в ябълка на раздора между сенаторите и депутатите от Социал-либералния съюз (СЛС).

Сенаторът от НЛП Тудор Киуариу критикува члена от устава, според който парламентарист, който бъде обявен от НАП за наличие на конфрикт на интереси, ще загуби мандата си, ако не оспори това решение в рамките на 15 дни. Той заяви, че "не може мандатът на един член на парламента да бъде прекратен след един акт на уведомяване" и обяви, че НЛП няма да гласува проекта.

Макар че първоначално НЛП се съгласи с измененията в проектозакона, които бяха внесени по искане на президента Траян Бъсеску с цел да бъде намален свръхимунитетът на членовете на парламента, либералите блокираха гласуването му и документът беше върнат в парламентарната комисия.

В резултат на избухналия скандал се оформиха неочаквани лагери, като НЛП се съюзи с Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), за да се противопостави на измененията, докато СДП застана рамо до рамо с близката до Бъсеску Демократично-либерална партия (ДЛП), подкрепяйки варианта на президента, пише вестник "Евениментул зилей".

В понеделник Бъсеску върна гласувания миналия месец закон обратно в парламента, тъй като смята, че нормативният акт подкопава работата на НАП спрямо корумпирани депутати и сенатори и затруднява свалянето на имунитета и отнемането на мандата им в случай на подобни обвинения.

Законът бе критикуван и в публикувания през януари доклад на Европейската комисия за напредъка на Румъния в борбата с престъпността и корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани