Румънският Конституционен съд отмени закон за статута на парламентаристите

Румънският Конституционен съд обяви, че измененията в устава на депутатите и сенаторите, гласувани по-рано този месец, са неконституционни, съобщи Аджерпрес.

Съдът определи като противоречащ на конституцията срокът от 45 дни, с който разполагат парламентаристите, за да оспорят в съда решение на Националната агенция по прозрачността (НАП), което ги обвинява в несъвместимост или конфликт на интереси.

Аргументът на съдиите е, че с този срок се създава дискриминация между парламентаристите и всички останали граждани, които имат срок от 15 дни, за да внесат контестация срещу подобно решение на агенцията.

Конституционният съд беше сезиран на 14 февруари от опозиционната Демократично-либерална партия. Законът беше приет на съвместно заседание на Камарата на депутатите и Сената на 13 февруари, след като президентът Траян Бъсеску върна предишния му вариант за повторно разглеждане с мотива, че затруднява свалянето на имунитета и отнемането на мандата на парламентаристи, обвинени в корупция и конфликт на интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?