Размирици и жертви около приемането на конституцията на Боливия

Трима души са загинали при безредиците в боливийския град Сукре, които бяха предизвикани от приемането на новата конституция на Боливия, предадоха световните агенции. Ранените на над 100. В неделя протестанти нахлуха и опустошиха полицейски участъци в града. Около 100 затворници от един от градските затвори са се възползвали от демонстрациите и са избягаха. 

Причината за протести стана решението на управляващата партия "Движение за социализъм" да одобри новата конституция на страната на заседание на Учредителното събрание, на което не са присъствали представители на боливийската опозиция.

Част от исканията на протестиращите са и преместване на боливийската столица от Ла Пас в Сукре. Градът е бил столица на Боливия, но е загубил този статут след гражданска война през 19 век.

Други петима души, сред които и журналист от ББС, загинаха в катастрофа на път за размириците. Кореспондент на “Ройтерс” е ранен. Двамата журналисти пътували към Сукре, когато автомобилът им се сблъскал с два камиона, натоварени с плодове.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?