Разнобой в Брюксел за членството на България и Румъния

Два дни, след като европейският комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер се изказа за забавяне на темпа на разширяване на Съюза, колегата ѝ Гюнтер Ферхойген – бивш еврокомисар по разширяването и настоящ по индустрията, обяви присъединяването на България и Румъния за приоритет на Европейския съюз.

Без тяхното членство не може да има стабилност в Югоизточна Европа – с тези думи социалдемократът Ферхойген отговори на въпроса дали да не бъде спрян или поне забавен процесът на разширяването, в интервю за Зюддойче цайтунг он-лайн, цитирано от БТА.

Разширяването на ЕС донесе "много положителни резултати - политически и икономически", но сега е необходимо време, за да се осмисли това голямо разширяване, бе позицията на Фереро-Валднер.

Вчера лидерите на германските опозиционни партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз(ХСС),  които се очаква да спечелят предсрочните парламентарни избори през есента, призоваха Бундестагът да не избързва с решение за ратификация на членството на България и Румъния. Германският парламент трябва да изчака доклада на Европейската комисия за напредъка на двете страни, преди да гласува, искат ХДС и ХСС. Те обявиха новата си политическа позиция, че нови страни в ЕС ще бъдат приемани само ако преди това кандидатите са изпълнили всички критерии за членство.

Днес Ферхойген опонира, че договорът за присъединяване на България и Румъния от 1 януари 2007 г. е бил подписан само преди няколко седмици. Какво сбъркаха всъщност оттогава българите и румънците? Ние не трябва да допуснем тези два народа да страдат заради отхвърлянето на Европейската конституция във Франция и Холандия, заявява Ферхойген.

Давайки за пример Полша и Румъния, Ферхойген заявява, че източноевропейските народи като жертви на Втората Световна война са били лишени от правото още от самото начало да влязат в Европейския съюз.

Германия носи историческа отговорност за проблемите, за които говорим. И тъй като това е така, ние имаме пълното основание да се обявим за Европейския съюз и неговото разширяване, изтъква германският политик.

Ферхойген, който до миналата година отговаряше за разширяването, настоява че ЕС вече е дал отговор на въпроса има ли граници разширяването и този отговор трябва да се спазва. Границите на Европейския съюз отдавна са известни. България и Румъния са следващите, които влизат в ЕС. Другите кандидатки за членство са Турция и Хърватия. Така границите са фиксирани, отговаря Ферхойген на искането на европейските християндемократи ЕС най-сетне да постави граници на процеса на разширяването.

Еврокомисарят за индустрията и предприятията отхвърля и тезите, че икономическите последици за старите страни-членки от разширяването са отрицателни. Според него точно страните от ЕС имат възможност "да печелят най-много" от нарастващите икономически показатели на новоприсъединилите се държави от Източна Европа.

По думите на Ферхойген, сред най-привилегированите в това отношение са Германия и Австрия. Миналата седмица Виена също изпрати сериозни сигнали, чрез изявления на канцлера Волфганг Шусел и председателят на австрийския парламент Андреас Кол, че предпочита да се отложи приемането на България и Румъния след 2007 г. Аргументът бе, че България и Румъния не са подготвени за членството и няма да успеят да го направят до 1 януари 2007 г.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят