Разногласия охлаждат визитата на Путин в имението на Буш

Разногласия охлаждат визитата на Путин в имението на Буш

Американският държавен глава Джордж Буш посрещна руския президент Владимир Путин в семейното имение на семейство Буш "Уокърс Пойнт" в Кенъбънкпорт, щата Мейн. Путин пристигна с хеликоптер, придружаван от бащата на сегашния президент Джордж Буш-старши.

Путин бе посрещнат на входа лично от американския държавен глава Джордж У. Буш. Сред посрещачите бяха и съпругата му Лора, бившата първа дама Барбара Буш, американският държавен секретар Кондолиза Райс, съветникът на президента по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли и американският посланик в Москва Уилям Бърнс.

АП отбелязва, че срещата става в момент на сериозни разминавания между САЩ и Русия по широк кръг проблеми – демокрацията, противоракетната защита, разширяването на НАТО със страни от бившата съветска империя, както и статутът на Косово. И двете страни биха искали да потиснат иранските ядрени амбиции, но нямат единно виждане по въпроса дали иранските ракети представляват заплаха в момента.

Посрещането на Путин в имението на семейство Буш премина в ръкостискания, усмивки и прегръдки. Руският президент поднесе букети и разцелува първата дама на САЩ Лора Буш и майката на президента Барбара Буш. Преди да изчезне от полезрението на фотообективите, Путин махаше на медиите от скоростната лодка на Джордж Буш – старши, докато се приближаваше към брега.

Независимо от опитите за закърпване на приятелските отношения, в последно време реториката на Кремъл напомня тази от периода на Студената война. Окуражен от силната икономика, Путин стана по- настойчив на международната сцена. У дома той залага на национализма, насърчава кръговете, които искат на Русия да бъде гледано като на силен играч.

През февруари Путин нападна САЩ като каза, че американците пристъпват руските национални граници и се възпротиви енергично срещу плана за изграждане на противоракетна система в Европа, като дори заплаши да насочи отново руските ракети към Европа, ако елементите на системата бъдат разположени в Чехия и Полша.

Миналия месец в Германия Путин излезе с изненадващо предложение за съвместно използване на нает от Русия радар в Азербайджан, вместо планираните съоръжения на териториите на Полша и Чешката Република. Американският министър на отбраната Робърт Гейтс каза, че САЩ не приемат идеята за заместващо съоръжение в Азербайджан, но съветник на Путин заяви, че руският президент иска да чуе това лично от Буш.

Руският президент на няколко пъти отхвърли уверенията на Запада, че планираната противоракетна отбрана (ПРО) не е заплаха за страната му, а цели да защити стария континент от потенциални заплахи от неблагонадеждни държави като Иран.

“Ние знаем, че Иран не е заплаха. Ако радарът няма да засича никакви ракети от иранска страна, тогава целта му без съмнение ще е да работи срещу руската военна инфраструктура. И това е проблем за нас. Това е заплаха за нашата сигурност”, каза Дмитри Песков, говорител на Путин, при пристигането в неделя вечерта.

Очаква се двамата президенти да поканят експертите си по противоракетна защита да се присъединят към разговорите, за да се запознаят със съоръженията, които САЩ възнамеряват да разположат, и възможностите на системата в Азербайджан.

Двете страни може да стигнат до сближаване на позициите за трето и по-тежко ниво на санкции на Съвета за сигурност на ООН спрямо Иран, предаде АП.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?