Разприте в семейство Мандела – истински южноафрикански "Далас"

Разприте в семейство Мандела – истински южноафрикански "Далас"

Разправиите между наследниците на Нелсън Мандела, които не се поколебаха да уреждат сметките си направо по телевизията, са последният епизод от една серия от гафове, свързани с най-прочутата южноафриканска фамилия.

Докато героят на борбата с апартейда и първи цветнокож президент на страната се намира между живота и смъртта в болница в Претория, най-големият от внуците му Мандла вчера даде сюрреалистична пресконференция, на която уреди сметките си с по-голямата част от своите роднини.

На нея той извади наяве кирливите ризи на семейството и дори обвини брат си Мбузо, че е "забременил" неговата собствена съпруга. Мбузо е сред петнайсетината членове на семейство Мандела, които сезираха правосъдието, за да го принудят – с успех - да върне тленните останки на три деца на Нелсън Мандела, починали съответно през 1948 г., 1969 г. и 2005 г.

Телата им първоначално бяха погребани в село Куну, където Нелсън Мандела прекара най-хубавите години от детството си и където иска да бъде погребан - сред близките си. Но Мандла премести тленните останки през 2011 г. в родното село на дядо си -  Мвезо, намиращо се на тридесетина километра. Традиционен лидер на това населено място, Мандла има грандиозен план за превръщането му в туристически обект с мемориал в памет на дядо му.

"Мандла се превърна в нещо като Джей Ар на семейство Мандела", пошегува се коментаторът на сайта "Дейли мевърик", визирайки героя от популярната американска телевизионна сага "Далас".

Тридесет и девет годишният Мандла си спечели скандална слава заради семейните си проблеми или споровете със съседите. Той беше избран за депутат през 2009 г. от партията Африкански национален конгрес, движението, за което се бори дядо му. Но за разлика от него Мандла изобщо не блесна с политическите си позиции.

В парламента има още един Мандела. Бившата съпруга на националния герой - Уини Мадикизела-Мандела също имаше спорове с правосъдието, първо заради издевателства, извършени от нейните охранители през 80-те години, а после заради финансови измами през 2003 г.

Останалата част от семейството, което наброява три дъщери, седемнайсет внуци и дванайсет правнуци, изгради живота си далеч от политиката и медиите. Но от последната публична изява на техния патриарх през 2010 г. някои от тях си позволиха свободна интерпретация на   семейните правила и препоръки.

И докато Нелсън Мандела стриктно контролираше използването на името му със стопанска цел, ограничавайки го единствено за хуманитарни инициативи, четирима от внуците му създадоха модната марка LWTF Clothings. Съкращението идва от първите букви на английското заглавие на автобиографията на Мандела Long Walk ro Freedom (в превод "Дълъг път към свободата"). Върху тениските, предлагани от тази модна марка, се вижда ликът или подписът на Мандела.

Неотдавна Маказиве, най-голямата от дъщерите на Мандела, която се впусна в бизнеса, пусна съвместно с дъщеря си Туквини колекция от вина с наименованието "Къщата на Мандела".

В разрез с имиджа на Мандела като нобелов лауреат за мир, две от неговите внучки участваха неотдавна в риалити шоу, наречено "Да бъдеш Мандела", в което разказват историите си на жени, родени в добро семейство.

Мнозина в Южна Африка не одобриха идеята, че дъщерята на Мандела - Зенани, е назначена за посланик в Аржентина, след като тя няма никакъв опит в дипломацията.

Зенани и нейната полусестра Маказиве неотдавна заведоха дело, за да изгонят трима приближени на баща си от ръководството на инвестиционния фонд, който управлява семейното богатство.

Двете жени обвиняват по-специално водещия адвокат Джордж Бизос, приятел, който защитаваше Мандела по време на апартейда, че е "нахлул със сила" в семейния бизнес заедно с двама приближени на Мандела. Тримата мъже обаче припомниха в съда, че Мандела не е искал именно Зенани и Маказиве да се месят в делата му.

Залогът на този съдебен спор са около 1,7 милиона долара, натрупани от Мандела благодарение на продажбата на автобиографията му, на произведения на изкуството с отпечатъци на ръката му или със затворническия му номер 46664, гравиран на тях.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят