Разрешен е индивидуалният спорт на открито, басейните отварят

Много заведения няма да отворят, предупреждават от бранша

Разрешен е индивидуалният спорт на открито, басейните отварят

От понеделник са разрешени индивидуалните спортове на открито. Кметовете на райони в София пък трябва да създадат нужната организация за отваряне на малките паркове в кварталите.

Очаква се да бъдат отворени и плувните басейни, но при всички случаи със строги мерки за спазване на дистанция и дезинфекция.

От 6 май пък се дава възможност да бъдат отворени заведенията на открито. Има обаче строги изисквания, които трябва да спазят заведенията, за да заработят. Разстоянието между масите трябва да е не по-малко от 2,5 метра и на тях могат да сядат не повече от четири лица на маса или на едно семейство.

Служителите трябва да носят защитни маски, а след всеки посетител масите и столовете трябва да се дезинфекцират.

Заведенията трябва да осигурят и дезинфектанти, които да бъдат поставени на видни места.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съгласувано с министъра на здравеопазването, пък трябва да определи и други изисквания и организация на работа на тези обекти.

Облекченията за заведенията всъщност са утежнения, твърдят от бранша

"Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимум точка. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тази точка, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса", смята председателят на Българска асоциация на заведенията Ричърд Алибегов. Той обаче дава пример със заведението си - има 600 места, но при сегашните изисквания може да ползва само 50. 

Според него не е проблем в заведенията да се организира нова подредба за няколко дни, но много от ресторантьорите няма да отворят заведенията си, тъй като това ще доведе до хаос, смята Алибегов.

Очаква се от Българската асоциация на ресторантьорите да се срещнат с представители на Министерство на туризма, за да представят своите опасения и тревоги относно мярката.  

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?