Разширяването на Шенген няма да е сред приоритетите на ирландско председателство

Ирландското председателство на ЕС, което започва от 1 януари догодина, не посочи разширяването на Шенгенското пространство сред своите приоритети до юли 2013 година.

България и Румъния очакват през следващата година решение за поне частично присъединяване към Шенген – по въздух и вода. Двете страни са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, но Холандия не ги приема заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността. Към позицията на Холандия през лятото се присъедини и Германия. На подобно мнение е и Белгия.

Ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън, цитирана от БТА, изрази надеждата до юни Сърбия да получи дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Тя се надява също Исландия да отбележи бърз напредък към присъединяването си към Общността.

Крейтън добави, че председателството ще очаква доклада на ЕК за разширяването, насрочен за идната пролет. Много силно подкрепяме политиката на разширяване, заяви тя. Според нея сега има златна възможност за напредък в тази област, особено по отношение на Западните Балкани.

Сред основните приоритети на бъдещото председателство ще бъдат възстановяването на икономиката на ЕС, икономическият растеж, заетостта - особено сред младежите, отбеляза ирландският министър на външните работи и търговията Еймън Гилмор.

Той постави сред акцентите в програмата на председателството въпросите за гарантирането на банковите депозити и преговорите по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?