Разширяването на Шенгенската зона отбелязано с церемонии

Разширяването на Шенгенската зона отбелязано с церемонии
Граничният пункт между Австрия и Словакия беше премахнат в четвъртък на символична церемония, която отбеляза разширяването на Шенгенската зона за свободно пътуване. Австрийският канцлер Алфред Гузенбауер и словашкият премиер Роберт Фицо свалиха бариерите между двете държави. Двамата преминаха през постовете на пункта Берг-Пертзалка, заедно президента на Словакия Иван Гаспарович.

В полунощ 9 държави ще се включат в Шенгенската зона, с което ще се сложи край на граничния контрол от Естония до Малта. Част от зоната стават Словакия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения и Чешката република. Първоначално премахването на паспортния контрол ще включва само границите по суша и море, а от края на март 2008 г. ще обхване и летищата.

"Стоим на границата между Братислава и Виена, за да махнем най-важната символична бариера. От полунощ днес можете да пропътувате 4000 километра от Талин в Естония до Лисабон в Португалия, без никакви ганични проверки.", обяви словашкият премиер Роберт Фицо. Той каза, че разширяването на Шенгенската зона е доказателство, че европейският проект работи за хората. Той увери, че страната му ще поеме ролята си за гарантиране на сигурността.

Гузенбауер от своя страна посочи, че след 20-30 г., когато хората ходят до Братислава, ще питат къде е била границата. Според него това е исторически момент след разрушенията от двете световни войни и разделянето на континента от Желязната завеса.

Виена и Братислава са двете най-близко разположени европейски столици и се намират само на 40 километра една от друга. Проучаване на общественото мнение, проведено от австрийската телевизия О Ер Еф показва, че 75 процента от австрийците се противопоставят на премахването на граничния контрол.

Европейската комисия съобщи, че 1 млрд. евро са били похарчени за укрепване на сигурността по новите граници на ЕС, което включва и специални мисии по границите на Полша и Словакия.

Досегашните членове на Шенгенската зона са 13 страни членки на ЕС, както и Норвегия и Исландия. Великобритания и Ирландия запазват своята система на граничен контрол.

Споделяне

Още от Европа