Разширяват се правата на руските спецслужби

Руският президент Дмитрий Медведев е подписал в четвъртък законопроекта, разширяващ правомощията на Федералната служба за сигурност (ФСС), която е наследничка на КГБ, предаде Асошиейтед прес.

Законовата промяна, която е критикувана от правозащитни групи, позволява на органите на службата да правят официални предупреждения на физически лица, чиито действия "създават условия за извършването на престъпление" срещу сигурността на Русия, но за тях "няма основания да бъдат привлечени към наказателна отговорност".

Освен това е допълнен Кодексът за административни нарушения в частта му за предвидената отговорност за несъобразяване със законно разпореждане и възпрепятстване на работата на служителите на ФСБ, предаде ИТАР- ТАСС. Съгласно промените нарушителите ще са наказват с глоба или задържане под стража до 15 дни. Критици смятат, че новите правомощия ще бъдат използвани за сплашване на противниците на правителството и за потъпкване на протести.

Според тях така всъщност специалната служба ще бъде над закона и това е връщане към времената на Съветския съюз, когато страховитата КГБ използваше предупреждения за натиск върху дисидентите.

Законовата промяна вече бе гласувана от двете камари на парламента.

Опозицията заяви, че ФСС вече разполага с прекомерно големи права и даването на допълнителни противоречи на обещанията на президента Медведев да либерализира Русия.

По-рано, след протести на правозащитни групи, депутатите снеха поправка, която даваше право на ФСС да връчва призовки на хора на техните работни места и да ги публикува в медиите.

В началото на юли Медведев енергично защити законопроекта, чиято цел била да усъвършенства руското законодателство. Той каза още, че промяната е направена по негово лично нареждане.

"Всяка страна има право да подобрява законите си, включително по отношение на специалните служби", каза той. "И това, което се случва днес – искам да знаете това – беше направено по мои лични инструкции", заяви още Медведев.

По време на двата президентски мандата (2000 – 2008 г.) на бившия агент на КГБ Владимир Путин, влиянието на ФСС в Русия съществено се засили.

Надеждите на неговите критици бяха, че Дмитрий Медведев, който е завършил право и не е кадър на КГБ, ще постави специалните служби под контрол. Досега обаче реформите му са само козметични и по време на неговото управление руснаците не са станали по-свободни.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?