Разследва се източване на 600 хил. лв. от “Трамкар”

Над 600 000 лева са източени от общинското предприятие “Трамкар”, съобщи в понеделник пред БНР кметът на София Бойко Борисов, но без да оповести допълнителни подробности. Преди три дни е започнала съвместна проверка на екип  Столичния инспекторат и прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП).

Пред Mediapool административният ръководител на СГП Николай Кокинов съобщи, че е образувано досъдебно производство срещу изпълнителния директор на предприятието Христоско Вретенаров, който представлява квотата на СДС в столичния градски съвет. Държавното обвинения ще разследва Вретенаров за извършено престъпления по чл. 203 – длъжностно присвояване в особено големи размери. Той вече е разпитан от прокуратурата.

Ако случаят стигне до съдебен процес и той бъде осъден, разпоредбите на Наказателния кодекс предвиждат затвор от 10 до 20 години. Разработката по случая е предадена на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП).

Заради лошото си финансово състояние, дружеството “Трамкар”, което е част от холдинга “Столична компания за градски транспорт” (СКГТ), е в списъка за приватизация вече втора поредна година. Минималната обявена цена за търга беше 19.8 милиона лева, но така и не се намериха кандидати.

Последната голяма сделка на предприятието бе избора му за подизпълнител на чешката компания “Група Инекон” за реновиране на 18 трамвайни мотриси за нуждите на столичния транспорт. Поръчката бе на стойност 13.6 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?