Разследва се източване на "Глобул" от бившия му собственик

"Теленор" сигнализирала МВР и НАП за престъпления на гръцката ОТЕ в телекома

Разследва се източване на "Глобул" от бившия му собственик

Сигнал за подозрения за извършени икономически престъпления във втория по големина български телеком, по времето когато оперираше под марката "Глобул" и беше собственост на гръцката ОТЕ, е подал настоящият собственик на оператора – норвежката "Теленор", до българските правоохранителни органи. Това потвърдиха от "Теленор България" в петък, след като норвежки вестник съобщи, че се разследва дали компанията е била източвана от гърците.

Сигналът е бил подаден в края на април 2016 г., но от "Теленор" не изнесли тази информация по настояване на българските власти с мотив да не се пречи на разследването.

Норвежката компания купи компанията "Космо Мобайл България", която оперираше под марката "Глобул", от гръцката ОТЕ през лятото на 2013 г. в пакет с магазините "Германос" за 717 млн. евро. Новият собственик започва да проверява състоянието на придобивката си и открива, че в продължение на дълъг период от време "Глобул" е плащала за стоки и услуги, които реално не са били доставяни.

Така по съвет на норвежките власти се стига до сигнала от "Теленор" до българската полиция

"Тъй като стана ясно, че медии в Норвегия разполагат с подробности по случая и с цел да се избегнат спекулации по темата, считаме за необходимо да заявим, че става дума за подозрения за извършени икономически престъпления в мобилния оператор "Глобул", преди той да бъде придобит от "Теленор". Обстоятелствата бяха разкрити след придобиването, в тях няма замесени служители на "Теленор" или такива, които да са обект на разследването", се казва в позиция на компанията по случай.

"По-нататъшното развитие е в правомощията на българските разследващи органи и "Теленор" не може да предостави детайлна информация за случаите, евентуални виновни лица или за това кой би могъл да се е облагодетелствал финансово, тъй като това е обект на разследването", допълват от телекома.

През 2014 и 2015 година "Теленор" е сезирал Националната агенция за приходите във връзка със случая, като е поискал данъчна ревизия във връзка с погрешно изчисляване на данъчни задължения и възстановяване на ДДС преди придобиването на компанията, съобщава още норвежкият бизнес всекидневник Dagens næringsliv (DN)., цитиран от вестник "Капитал". Данъчната администрация обаче нищо не била предприяла по случай.

Компанията е потърсила съдействие от прокурора, който ръководи антикорупционното звено в норвежката специализирана прокуратура за финансови и икономически престъпления. Именно тя е помогнала на "Теленор" да влезе в контакт с българските власти. В публикация от петък в DN става ясно, че норвежкият външен министър е съдействал на компанията да се срещне с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Не е ясен размерът на причинената от престапленията щета.

От DN съобщават, че през август 2016 година OTE са върнали на норвежкия телеком 4.8 млн. евро. Изданието цитира финансовия отчет на ОТЕ за последното четиримесечие, в който е записано, че "Теленор" си запазва правото на допълнителни изисквания с оглед изхода от висящите съдебни и данъчни проверки.

Споделяне

Още от Бизнес