Разследвана за контрабанда група уличена отново в нелегален внос

Разследвана за контрабанда група уличена отново в нелегален внос

Служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) към Генерална дирекция "Полиция"  са уличили за втори път организирана престъпна група, занимавала се с внос на контрабандно месо и млечни продукти, съобщиха в неделя от МВР. Акцията за разкриването на групата тече от няколко дни.

Схемата на вноса е познатата. Пред митническите власти са били представяни фалшиви фактури с многократно занижени цени на стоките. Така са били спестени стотици хиляди левове от митни сборове и ДДС, които е трябвало да постъпят в държавния бюджет, се казва в съобщението. Вместо това, средствата са отивали в личните банкови сметки на членовете на групата, допълват от министерството.

Чрез две фирми братята С. Л. (40 г.) и В. Л. (38 г.) организирали вноса на месото. Те наели счетоводителката М. Г., която  им помагала в оформяне на финансовите и счетоводни документи на фирмите, като едновременно с това участвала и в изготвянето на фалшивите фактури като митнически посредник.

В документите с невярно съдържание били вписвани наполовина по-ниски изкупни цени от реалните. Наполовина били занижени цените по документи и при направения последен внос на месо от Бразилия и краве масло от Германия.

По време на извършените обиски в домовете и офисите на уличените полицаите са открили и иззели компютрите, на които са изготвяни фалшификатите за внос през цялата 2005 г. Намерени са митнически и счетоводни документи, свързани с контрабандата на месо и краве масло. По случая е образувано дознание.

През 2006 г. служители на ГДБОП са събрали достатъчно доказателства за това, че двамата братя внасят контрабандно месни продукти по същата схема, припомнят от МВР. Тогава по случая е било образувано следствено дело в Националната следствена служба (НСлС) и въпреки че срещу тях се води разследване, те са продължили престъпната си дейност, отбелязват от МВР.

Споделяне

Още от България