Разследват бивш италиански министър за корупция

Джулио Тремонти

Бившият италиански министър на икономиката Джулио Тремонти е заподозрян в получаване на подкуп в размер на 2,4 милиона евро от концерна Финмеканика (Finmeccanica), съобщи вестник "Кориере дела сера", цитиран от БТА в четвъртък.


Според изданието името на министъра от последното правителство на експремиера Силвио Берлускони фигурира в дело за корупция, което се разследва от прокуратурата в Милано.

Според предварителните данни Финмеканика, чийто контролен пакет принадлежи на държавата, през 2009 г. е превел на финансова компания на Тремонти крупна парична сума. Предполага се, че така министерството била "възнаградено" за това, че смекчило негативната си позиция относно изкупуването от концерна на американската оръжейна компания Ди Ар Ес (DRS) за 3,4 млрд. евро.

Вестникът пише, че преводът е бил оформен като плащане за консултантски услуги. В качеството си на министър Тремонти формално не се е занимавал с частен бизнес, обаче след оставката на правителството отново е бил вписан сред основните акционери на компанията.

Заподозрени по това дело заедно с Тремонти са бившият президент на Финмеканика Пиер Франческо Гуаргуалини и бившият финансов директор на компанията Алесандро Панза.

Тремонти изпадна в неудобна ситуация още докато беше министър, след като се изясни, че живее безплатно в разкошна квартира в Рим, а за нея плащал по осем хиляди евро на месец политическият му съветник Марко Миланезе, замесен в няколко дела за корупция.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?