Разследват "Лукойл" за укрити данъци в Румъния

Сн.ЕПА/БГНЕС

Румънската прокуратура разследва офиса на руската петролна компания "Лукойл" по подозрение в укриване на доходи и пране на пари за над 230 млн. евро. Това съобщи прокуратурата в Плоещ, където е съсредоточена дейността на руска група, предаде АФП.

Десетки прокурори, полицаи и митнически инспектори са извършили обиски в няколко обекта на "Лукойл" в Румъния. Общо 23 обиска са извършени в обекти на рафинерията "Петротел", в която "Лукойл" държи 97.1% от акциите, и в няколко компании, контролирани от тази група.

На този стадий от разследването загубите, предизвикани от укриването на доходи и прането на пари, се изчисляват на 1.03 млрд. леи (230 млн. евро), заявиха от прокуратурата в Плоещ.

Румънската разузнавателна служба е предоставила "информационна и техническа помощ" на разследващите, уточняват от прокуратурата.

"Лукойл" купи румънската рафинерия "Петротел" през 1998 г. Оборотът на компанията е 1.34 млрд. евро през 2012 г. на румънския пазар. "Лукойл" има мрежа от 300 бензиностанции в страната и държи една пета от пазара на петролни продукти в Румъния.

Споделяне

Още от Бизнес