Реактор в Швеция спрян заради протичане

Реактор в Швеция спрян заради протичане
Работата на втория енергоблок на атомната централа “Рингхалс” в югозападна Швеция е била преустановена заради неголямо протичане в системата за охлаждане на реактора, съобщи Франс прес в петък, позовавайки се на представители на ядрения оператор.

По техни думи, реакторът е бил заглушен, за да могат специалистите да стигнат до някои от частите на енергоблока и да отстранят  протичането в охладителната система.  “Това се случва от време на време. Протичането не застрашава безопасността на централата”, заяви директорът по връзките с обществеността на АЕЦ “Рингхалс” Торстен Бол.

Не е известно кога ще бъде ликвидирана аварийната ситуация. “Това е въпрос на близко време, но може и да е месец”, отбеляза Бол.

Централата има четири енергоблока и е най-голямата в скандинавския регион.

През ноември 2006 г. в същата АЕЦ стана пожар в трансформатор и системата за безопасност автоматично изключи един от реакторите. Неговата работа бе възстановена няколко дни по-късно. През юли  пък заради пожар в генератора на системата за охлаждане бе заглушен един от блоковете в АЕЦ “Форсмарк”.

След миналогодишните аварии шведските власти временно затвориха пет от десетте си реактора за техническа експертиза на системите за безопасност и оборудването. През 1999 г. Швеция закри две атомни  централи в рамките на програмата си за извеждане на изчерпалите своя ресурс енергоблокове.

Споделяне

Още от Свят