Референдумът за Брекзит е струвал почти 130 милиона лири

Референдумът за Брекзит е струвал почти 130 милиона лири

Организирането на референдума за Брекзит през 2016 г. е струвало почти 130 милиона британски лири, съобщи Избирателната комисия на Великобритания в момент, когато някои политици призовават за второ гласуване, предаде Ройтерс.

Разходите по референдума, включително наемането на персонал, запознаването на обществеността с допитването до народа, ръководенето на избирателните секции, управляването на гласуването по пощата и преброяването на гласовете, са възлизали на 129,1 милиона британски лири, посочи в доклад избирателната комисия.

Докладът не включва разходите на активисти за агитационна дейност или разноските за водене на кампания в медиите.

Близо 33,6 милиона души - 72,2 процента от избирателите - гласуваха на референдума във Великобритания през юни 2016 г. При него имаше 41 050 избирателни секции, обслужвани от 107 100 души персонал. Над 51 500 служители проверяваха и преброяваха бюлетините.

На референдума 52 процента гласуваха за излизане от ЕС, а 48 процента - за оставане.

Сегашната парламентарна безизходица във връзка със споразумението на министър-председателката Тереза Мей за Брекзит и нарастващата тревога, че Великобритания може да напусне катастрофално ЕС без сделка, пораждат засилващи се призиви за втори референдум.

Сред водещите поддръжници на идеята за ново гласуване е бившият министър-председател Тони Блеър, който заяви, че Великобритания и ЕС би трябвало да се подготвят за втори референдум, защото парламентът вероятно няма да постигне съгласие по споразумението за Брекзит и ще се наложи обществеността да разреши безизходицата. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?