Реформаторите настояват чужди следователи да проверят КТБ

Реформаторите настояват чужди следователи да проверят КТБ

Реформаторският блок продължава да настоява чуждестранни разследващи да влязат в Корпоративна търговска банка, за да извършат безпристрастно разследване на аферата във финансовата институция. В събота пред Нова телевизия Гроздан Караджов от реформаторите съобщи, че през следващата седмица представители на коалицията ще се срещнат със служители на една от големите международни разследващи фирми, която е работила по време на банковата криза в Кипър.

"Ако има присвоени средства от КТБ, те вече са присвоени и едва ли войната тепърва ще бъде за ограбване на банката. Тя ще бъде за прикриване на следите на грабежа. Затова правилната стъпка оттук нататък е да се извикат международни криминални експерти по финансово право, които да направят пълен одит на банката с годни доказателства”, коментира той.

Преди две седмици реформаторите настояха българската прокуратура да потърси помощ от опитни прокурори от други европейски държави.

Според Караджов, ако подобна фирма бъде наета от БНБ, тя може само за няколко месеца да извади наяве информация за това кой е истинския собственик на офшорките, кой е първоначалния създател на тези фирми, как е ставало прехвърлянето, дали има източени средства и как е станало източването.

В последствие тези данни ще бъдат годни доказателства за използване пред съда от българската прокуратура. Караджов каза, че срещата с компанията ще е отворена за медиите, за да се получи по-подробна информация за дейността на тези компании и опита им досега.

Прокуратурата вече обвини подуправителя на БНБ Цветан Гунев за неупражнен контрол върху КТБ, който е довел до отпускането на 19 рискови кредита.

Споделяне

Още от България