Реформаторският блок подкрепи позицията на ЕС за решаване на конфликта в Украйна

Реформаторският блок е възмутен от убийствата на мирни протестиращи в Киев. Президентът Виктор Янукович носи цялата отговорност за множеството (около 77) човешки жертви и за стотиците (600) ранени. Това се казва в позицията на блока, разпространена в петък. 

РБ приветства силната и успешна намеса на ЕС, довела до спирането на насилието и открила възможности за мирно решаване  на конфликта. Високо оценяваме твърдата позиция на ЕНП по въпроса и се гордеем, че сме част от нейното семейство, продължава позицията.

Срамуваме  се от поведението на българското правителство, от лидера на ПЕС и на БСП Сергей Станишев и всички лъжепатриоти, които в тези критични мигове показаха, че не се интересуват от българските национални интереси и защитават единствено интересите на Кремъл. Възмутени сме от пренебрежителното отношение, което демонстрираха в този труден момент към европейската принадлежност на България и към ценностите, към които всички български граждани се стремят, казват от блока.

От Реформаторския блок изразяват съболезнования на украинските граждани за дадените жертви. "Подкрепяме ги в справедливата им кауза за свободен и достоен живот. Надяваме се, че скоро ще имат възможност с нова конституция и свободни избори сами да определят своето бъдеще, независимо от натиска и желанията на Путин", завършва позицията на политическата формация.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?