Регионалното министерство получи 180 млн. лв. допълнително за тол системата

Причината – плащането й не е било предвидено в бюджета

Регионалното министерство получи 180 млн. лв. допълнително за тол системата

Правителството увеличи с близо 180 млн. лв. бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Причината е, че средствата са необходими за плащането на тол системата. Първоначално те не са били предвидени в бюджета на МРРБ, обясни министърът на регионалното развитие Николай Нанков в парламента.

Плановете са от началото на годината да бъде въведена електронна винетка за леките автомобили, а от август 2019 г. и тол таксуване за изминато разстояние за превозните средства над 3.5 тона – камиони и автобуси.

С приетото днес постановление на Министерския съвет не се дава нито лев повече от договорените средства за тол системата, каза Нанков.

Той обясни, че парите са били заложени в бюджета на ведомството за 2017 г., но договорът е сключен през 2018 г. и не са били предвидени.

Размерът на показателя "ангажимент за разходи" е утвърден в чл. 22, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. С постановлението на Министерския съвет от днес се увеличава максималният размер на ангажиментите за разходи или стойността, до която Министерството на регионалното развитие и благоустройството има право да сключва договори през годината, а не извършването на действителни разходи. В този смисъл с постановлението не се предоставят допълнителни средства на Агенция "Пътна инфраструктура", се казва в съобщение на МРРБ.

Промяната е продиктувана от факта, че пътната агенция е поела ангажимент по договор за изграждане на тол система за близо 180 млн. лв., който не е бил планиран за 2018 г.

Няма промяна в начина на плащане по договора. Изграждането и внедряването на електронната система ще бъде за сметка на изпълнителя. След успешното ѝ внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните приходи, посочват от МРРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?