Армия от 1000 чиновника ще събира тол таксите

Няма разчети каква ще е издръжката им, пълна мъгла около цената на платените пътища

Армия от 1000 чиновника ще събира тол таксите

Общо 921 служители ще работят в новото звено към пътната агенция - "Национално ТОЛ управление". То ще се занимава със събирането на електронните пътни такси – електронните винетки за леки коли от началото на 2019 г. и тол такси за тежкотоварните автомобили от август следващата година, макар досега управляващите да обясняваха, че всичко това ще става онлайн. Това предвижда проектът на постановление на Министерски съвет за изменение на структурата и увеличаване числеността на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Няма посочени разчети колко ще струва новата армия от чиновници годишно на бюджета, чиято издръжка ще поемат шофьорите чрез тол таксите. АПИ не е посочило тази информация, въпреки настояването от страна на дирекция "Модернизация на администрацията" към Министерския съвет, става ясно от публикуваните документи.

Единствено е ясно, че до края на тази година новото звено за тол таксите към АПИ ще струва на данъкоплатците над 3.6 млн. лв. С толкова се иска увеличение на бюджета на пътната агенция. Допълнителните разходи са за издръжката на персонала, текущи и капиталови разходи.

Щатът на новото звено е общо до 921 души, които ще бъдат назначавани поетапно. От тях 911 от тях ще са на щат в звеното, а останалите 10 - в общата администрация на АПИ.

Около 600 чиновници ще са пряко ангажирани с контрола на терен по спазване на задължението за плащане на електронни винетки и тол такси от шофьорите.

До края на годината е планирано да бъдат назначени нови до 393 служители към новото звено. Поетапно през следващата година ще се назначат и останалите.

Специализираното звено ще се управлява от директор, който ще се назначава от Управителния съвет на АПИ. По неофициална информация на Mediapool директорът на новото звено е ясен отдавна и преди време е назначен на друга позиция в пътната агенция.

Специализираното звено ще поеме функциите по събиране на пътните такси от съществуващата в момента дирекция "Пътни такси и разрешителни".

Нейната работа в бъдеще ще е свързана с дейностите по подготовката за издаването на разрешителни, събирането на такси за движението на тежки и извънгабаритни превозни средства, събирането на такси при издаването на разрешение за специално ползване на пътя чрез експлоатация на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях, както и на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и обслужващите зони.

С назначаването на близо нови 1000 чиновника щатът на пътната агенция нараства на 2432 души.

Досега управляващите твърдяха, че всички около след въвеждането на тол таксите ще е по електронен път и досегашното звено "Пътни такси и разрешителни" ще поеме управлението на системата, без да са необходими нови назначения.

Сега обаче се оказва, че ще е нужна армия от чиновници, която АПИ дори не може да пресметне колко ще струва това на данъкоплатците.

Отделно все още няма яснота кои пътища ще са платени, както и какви ще са таксите за ползването им. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков беше обещал да представи тази информация още през август, което не се случи.

По неофициална информация на Mediapool до края на октомври регионалното министерство няма да може да се ангажира с обхвата на платените пътища и цената за преминаването през тях. В същото време обаче приети във вторник поправки в Закона за .движение по пътищата регламентират въвеждането на тол таксите от 16 август 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес