“Региони в растеж” ще се казва новата градска европрограма

“Региони в растеж” ще бъде името на програмата за регионално развитие през следващия програмен период 2014-2020 г., която ще е насочена към финансиране на големите градове в страната. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Избраният слоган е “За едно по-добро място за живеене“, допълни тя.

До края на годината ще ясен първоначалният вариант на програмата, каза министър Павлова. Така още през 2013 г. ще можем да започнем преговорите с Европейската комисия за ресурс от 2 млрд. евро, който се надяваме да получим през следващия период, допълни тя.

Половин милион лева от сегашната оперативна програма “Регионално развитие” се дават за извършване на анализи, проучвания и актуализация на нормативни актове в подкрепа на бъдещата оперативна програма, каза министър Павлова.

България е една от четирите страни в ЕС без спряна европрограма, съобщи Реналдо Мандметс, ръководителят на отдел “България“ в генерална дирекция “Регионална политика“ на Европейската комисия. Другите са Финландия, Швеция и Дания.

Според Мандметс това е голям успех за страната ни. Необходимо е обаче да продължи работата по подобряване на административния капацитет и особено на бенефициентите, допълни Мандметс. Според него предварителната подготовка на интегрирани проекти, които ще се изпълняват през периода 2014-2020 г., е добра концепция, която ще донесе положителни резултати.

Бюджетът на оперативна програма “Регионално развитие” за този програмен период е договорен на 90%. Сключени са 984 договора за 2.8 млрд. лв., като разплатените средства по тях са над 1 млрд. лева.

Инициативи, които се реализират успешно през този период, са проектите за интегриран градски транспорт, рехабилитация на пътища, деинституционализация, осигуряване на социални жилища за бедните и енергийна ефективност в жилищни сгради, отчете министър Павлова. Тя определи като успешна определи и инициативата “Джесика” (JESSICA), която се реализира на принципа на финансовия инженеринг. Той ще бъде един от ключовите механизми за разпределяне средства през новия програмен период, посочи министър Павлова.

Според нея разплащането на проектите продължава да бъде предизвикателство. Министър Павлова призова за по-голяма активност в работата по проектите, за да няма такива, които не могат да се изпълнят и да се наложи да връщаме пари на Европейския съюз.

Със спестените средства по програмата от 180 млн. лв. бе отворена нова схема “Зелена и достъпна градска среда“, съобщи министър Павлова.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?