Регулаторът подкрепя поскъпването на газа с близо 14%

Регулаторът подкрепя поскъпването на газа с близо 14%

Енергийният регулатор подкрепя исканото от държавния доставчик "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с близо 14 на сто от 1 октомври 2018 г. Това става ясно от доклад на работна група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който ще бъде подложен на публично обсъждане на 25 септември.

Още миналата седмица председателят на комисията Иван Иванов обясни, че вероятно ще се приеме исканото от "Булгаргаз" поскъпване, тъй като е аргументирано, а и КЕВР вече няма лостове за подтискане на ръста, след като сви исканото от юли повишение с 18 на сто до 10 процента със събрани в повече през миналата година приходи в дружеството. Това на свой ред ще повлече и тарифите на топлофикациите в страната.

Регулаторът напълно приема цената на прирождния газ да се вдигне от сегашните 400.95 лв. за 1000 куб м или 37.79 лв./MWh (без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС) на 456.65 лв. за 1000 куб м или 43,28 лв. за MWh (без акциз и ДДС). Така повишението на цената ще е 13.89%.

От решението на КЕВР става ясно, че цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа е 449.08 лв. за 1000 куб. м.

Повишението става по формула, отчитаща цените на петрола и алтернативните горива на световните пазари за девет месеца назад. Поскъпването на за мазута със съдържание на сяра 1% е 7.57%, а на газьола със съдържание на сяра 0.1% - с 6.45%. Отделно доларът, в каквато валута плаща "Булгаргаз" по договора си с руската "Газпром", е поскъпнал с 3.21%.

"Булгаргаз" ще похарчи за необходимите му през последното тримесечие на годината количества газ и за такси по транспортирането му над 410 млн. лв., става ясно още от решението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес