Рейтингът на Столична община, даден от "Стандард енд Пуърс", остава "BBB-"

Рейтингът на Столична община, даден от "Стандард енд Пуърс", остава "BBB-"

Рейтингът на Столична община, даден от международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс", беше потвърден на "BBB-", съобщиха от пресцентъра на Столична община.

В доклада на S&P Global Ratings се отбелязва, че е настъпило съществено за рейтинга събитие, а именно продажбата на дела на общината в Общинска банка. В резултат на това се подобрява с едно стъпало оценката на ключовия фактор "условни задължения", които от "високи" стават "умерени".

Рейтингът на София бе повишен през декември миналата година от "ВВ+" на "ВВВ-" със стабилна перспектива и той е в групата на "инвестиционните рейтинги", припомниха от общината. Това помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на столицата.

Според предварителните данни за изпълнение на бюджета на София за 2018 г. приходите в общинската хазна през първите два месеца на годината са с над 5.3 млн.лв. повече в сравнение със същия период на 2017 г. Общо 87.2 млн.лв. са постъпленията през януари и февруари.

От имуществени данъци приходите са в размер на 46.6 млн. лв., като от данък сгради са постъпили 14.16 млн. лв., а от данъка върху моторните превозни средства - 16.6 млн. лв. Кампанията за данък МПС тази година започна още на 2 януари, което се отрази на добрата събираемост, отчитат от общината.

При данъка върху възмездното придобиване на имоти има увеличение с близо 4 млн. лв. През януари и февруари по това перо в общинската хазна са влезли над 14.3 млн. лв.

Постъпленията от такса смет до момента са над 21 млн. лв., а общо неданъчните приходи за първите два месеца на годината са над 40.6 млн. лв., отбелязват от Столична община.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?