Рекорден брой чужденци в Германия, българите са се увеличили с 26.5% за година

Броят на българските имигранти в Германия е нараснал с 26.5% през 2012 година, а общият брой на чужденците с 4.15 на сто, съобщиха информационните агенции във вторник.

Това представлява най-голямото увеличение от 1993 г. насам. Общо над 7.2 милиона чужденци са живеели в Германия през 2012 г.

Нарастването на броя на чужденците се дължи най-вече на притока на граждани на други страни членки на Европейския съюз - основно на Полша и Унгария.

Данните сочат, че броят на турците с регистрирано местожителство във Федералната република е спаднал с 2 процента през последната година. Макар че турците все още са най-многобройната група чужденци в Германия - около три пъти повече в сравнение с италианците и поляците, които са на следващо място в списъка - много от тях са се завърнали в Турция или са получили германско гражданство.

Нараства броят на имигрантите от Източна Европа, сред които най-голям дял имат гражданите на Полша, Унгария, Румъния и България. Само броят на поляците, избрали да живеят във Федералната република, се е увеличил с 13.6 процента.

Приток на имигранти има и от страните, ударени от кризата в еврозоната: броят на гърците е по-висок с 5,1 процента, а на испанците - с 9.1 процента.

Германия започна да облекчава изискванията за установяване на чужденците заради безпокойство от недостига на квалифицирана работна ръка и застаряването на нейното собствено население, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?