След удара на ГКПП Видин

Рекордни 12 тона хашиш за 360 млн. евро задържани в Мировяне

Шефът на ГДБОП: Спираме наркотици, които щяха да влязат в страни от ЕС, които ни критикуват

Снимка: БГНЕС

Рекордно количество хашиш е задържан в софийското село Мировяне. Полицията е стигнала до склад за винтове, в който са се съхранявали 12 тона хашиш, като според шефа на ГДБОП Станимир Флоров пазарната му стойност е 360 млн. евро.

На връх празника на МВР 5 юли, в склада пристигнаха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев и директорът на ГДБОП Станимир Флоров.

Борисов даде най-детайли разяснения по темата. Хашишът идва и се произвежда от Мароко, като трябвало да стигне до Белгия и Холандия. До склада се е стигнало, след като е започнало да се работи по случая с хванатите наскоро 4.2 тона хашиш на ГКПП Видин.

"Направи впечатление на рентген, че палетета - гипсокартон е картон, който се произвежда във Видин. Те го правят по този начин, за да може през видинската граница да го изнасят, но ръбовете му не са ги направили достатъчно прави, докато заводът там се слави с това, че много добре подрежда палетата. Оттам стана ясно, че някъде на друго място ги правят. Потърсихме това място и стигнахме до този склад в Мировяне", разясни премиерът.

Той обясни, че хашишът се доставя с кораб, който го пуска в Черно море и оттам се товари на лодки.

"Отнякъде идва кораб, които хвърля всичко това в морето. Дано не намерим в следващите няколко дни пострадали рибари. Те идват с лодки нощно време. Хашишът е опакован със специално фолио и този пакет не потъва. Пакетите са направени с дръжка, за да може рибарят с кука да го придърпа и да го сложи в лодката – така малко по-малко пристига в Европейския съюз, на някои от нашите пристанища, и отива за Белгия и Холандия”, разказа премиерът.

Флоров посочи от своя страна, че складът е нает от лица, които са били замесени в случай със заловен хашиш през 2006 г. Все още обаче няма официална информация дали има задържани.

"В момента ги търсим – те гледат телевизия и виждат какво се случва. Групата е една и съща. Хората, които се занимават със сериозния трафик на наркотици не са тези, които са по вестниците. Те не представляват интерес за вас, журналистите", обясни антимафиотът.

Според него българите сериозно се занимавали с трафик на наркотични вещества.

Цветан Цветанов от своя страна посочи, че страната ни вече е изпълнила ангажиментите си като бъдещ член на Шенгенското пространство.

В разсъжденията си той бе подкрепен от Флоров, който заключи, че "както онзи ден премиерът каза, от организацията, която сме създали, нашите граници са надеждни, спираме наркотиците на наша територия".

"Тези 12 тона и другите - 4.5 тона, общо някъде около 17 тона, щеше да влезе в страните, които ни критикуват", посочи шефът на ГДБОП.

Споделяне

Още от България