Рекордните 175 страни подписаха Парижкото споразумение за климата

Плевнелиев: Бъдещето е нисковъглеродно, няма връщане назад

Рекордните 175 страни подписаха Парижкото споразумение за климата

Сто седемдесет и пет страни, сред които и България, подписаха Парижкото споразумение за климата в централата на ООН в Ню Йорк, съобщиха световните агенции.

“Горд съм да потвърдя ангажимента на България за постигане на общите цели с подписването на този исторически документ. Сега всички ние трябва да предприемем решителни действия за скорошното му ратифициране и прилагане“ , заяви българският президент в рамките на пленарното заседание относно климатичните промени.

Държавният глава определи Споразумението от Париж като ”решителна стъпка към нисковъглеродно бъдеще, от която няма връщане назад“.

"Преди четири години променихме изцяло приоритетите в българската енергетика от "голям шлем" към три смислени приоритета - енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация. С подписването на Споразумението от Париж целият свят припозна същите приоритети и се обяви за устойчиво развитие в интерес на хората и в интерес на нашите деца и внуци", посочи Плевнелиев.

Държавният глава определи историческия документ като голяма победа за България и за света. "С подписите си поехме ангажимент да допринесем за една по-чиста и по-зелена планета, а подписването на Споразумението за климата роди голямата надежда, че политическият елит на планетата може да действа отговорно и да се обедини", каза още президентът Росен Плевнелиев.

Никога досега международно споразумение не е било подписвано от толкова страни за един ден. Събитието съвпадна с вчерашния Ден на Земята, припомня АФП.

15 от подписалите страни, повечето от които са малки островни държави, вече са ратифицирали споразумението, целящо да забави климатичните промени. То обаче ще влезе в сила едва след като бъде ратифицирано от 55 страни, отговорни за най-малко 55 на сто от парниковите емисии. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?