Рекордният брой нови забавачки в София се отлага за догодина

Рекордният брой нови забавачки в София се отлага за догодина

Рекордният брой нови детски градини – 17 за 2000 деца, който беше обещан в началото на годината, се отлага за следващата. До момента все още не е приключило строителството на нито една забавачка, като причините са обжалване на тръжните процедури. Това съобщи зам.-кметът по строителството Ирина Савина пред Mediapool.

 

В момента в строеж са 14 забавачки, като изграждането на останалите три ще тръгне до края на годината.

 

За строителството на детските градини бяха отпуснати 30 млн. лв. - по равно от държавния и общинския бюджет.

До края на годината се очаква да приключи строителството на четири детски градини за 18 групи. Две от тях са в район "Красно село" и по една в Нови Искър и в жк."Дружба", уточниха от Столична община. Други шест ще бъдат готови в началото на 2014 г.

Втора година не може да стартира и търгът за избор на изпълнител на санирането на 23 забавачки със средства по фонд "Коздлодуй".

Тази година Столичната община е инвестирала около 6 млн.лв. в ремонта на училища и детски градини, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

Тя посети ремонтираното 32 СОУ "Св. Климент Охридски" в район "Възраждане". Ремонтът е на стойност около 400 хил.лв., от които 300 хил.лв. са осигурени от Столичната община, а останалите от училището. Четвъртият етаж на училището е изцяло ремонтиран,

направена е нова библиотека, компютърен кабинет, стая по музика, нови тоалетни. Осветлението е енергоспестяващо, отоплението ще бъде с климатици, съобщи Фандъкова.

Общо 167 училища и детски градини са получили средства за конструктивни укрепвания и ремонти в следствие на миналогодишното земетресение. Около 4 млн. лв. са заложени в проектобюджета на Столичната община за догодина, заедно с европейските средства по фонд "Козлодуй" за цялостно саниране на 23 детски градини и училища, информира Фандъкова.

По думите ѝ Столичната община в последните години е инвестирала над 100 млн.лв. за подобряване на базата на училища и детски градини, без в сумата да се включват средствата за строителството на нови сгради. В момента се ремонтират девет училища и детски градини, провеждат се процедури и за нови ремонти, отбеляза Фандъкова. Тя каза, че в район "Възраждане" са в ход процедури за ремонт на три училища.

Споделяне

Още по темата

Още от България