Нови 2000 места в детските градини се откриват през есента в София

Нови 2000 места в детските градини се откриват през есента в София

София ще открие нови 2000 места в детските градини през есента, съобщи зам.-кметът по строителството Ирина Савина.

17 забавачки ще бъдат построени или разширени през тази и следващата година. От тях 8 ще бъдат модернизирани с 15 млн. лв. от държавния бюджет. Още толкова средства отпуска общината за 9 детски градини.

Новите забавачки са предимно в крайните квартали. В центъра ще се строи само една нова в район “Оборище”. Понеже част от новите градини са на места, където няма парно и районът не е газифициран, те ще се строят с възобновяеми енергийни източници, за да бъдат енергийно ефективни. Такива вече се строят в Герман и Кумарица, посочи Савина. По думите ѝ планът е да бъдат изградени около 30 нови детски градини с ВЕИ, освен 17-те за тази и следващата година.

Качеството на предлаганите услуги в детските градини и в училищата в София е доста над средните европейски равнища, каза д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на столицата с ресор “Култура и образование”.

София има 176 общински училища и 109 детски градини, които работят с делегирани бюджети. Това позволява ефективното управление на средства, включително и икономията от енергийна ефективност да отиват за по-добро качество на образованието, каза д-р Чобанов.

Като успех той изреди осигуряването на задължителната предучилищна подготовка на децата на 5 и 6 години, както и осигуряването на целодневно обучение на учениците от първи до трети клас.

През 2012 г. са били разкрити 1200 нови места в софийските забавачки. Ако през 2006 г. в детските градини са били обхванати 31 хил. деца, то през 2013 г. техният брой ще бъде 45 000, отчете д-р Чобанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България