Рекордно количество контрабандни цигари заловени в склад в София

Ваньо Танов: Не може без чадър над собствениците на стока за милиони

Рекордно количество контрабандни цигари заловени в склад в София

Близо 25 милиона къса контрабандни цигари са били открити в склад в София, обяви в понеделник директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Такова количество цигари в един склад не е бил хващан от митниците досега, каза той.

Цигарите се намирали в склад на "Софарма", който е бил отдаден под наем. Танов уточни, че само акцизът върху тези цигари е за около 3.5 млн. лв. а самата стойност на цигарите е около 3-4 млн. лева.

Работата по разкриването на контрабандата е продължила няколко месеца и похвалното било, че не е изтекла информация.

Според Танов толкова голяма сума пари, затворени в склад, говорят, че не става дума за дребни контрабандисти, а за "едри риби". Директорът на митниците каза още, че тези лица са познати на митническото разузнаване и разследване, но по уговорка с прокуратурата няма да се дава повече информация, за да не се попречи на разследването.

Част от цигарите са били укрити в кашони. Другите били в 3-4 ковчега, за да се избегнат проверки. С ковчезите цигарите са били транспортирани в страната, а в хода на митническото разследване е установено, че част от тях са превозвани в линейки.

Ваньо Танов каза още, че в търговската мрежа няма от тези цигари, защото са от марки, които официално не се продават у нас.

"Като гледам количествата какви са, мисля, че не е във възможностите на дребни риби да затворят 3 или 5 милиона в цигари", заяви той и поясни, че собствениците "на стоката" винаги стоят в сянка, но е убеден, че при добро разследване ще се стигне до тези, които са на върха на пирамидата. Според Танов би трябвало такива хора да са подсигурени, за да съхраняват такова количество цигари на едно място.

Танов допусна, че над контрабандистите има чадър, защото практиката сочела, че в противен случай такива огромни количества нямало да се съхраняват на едно място.

Това не е най-голямото количество цигари, хващани от митниците. Преди две години във Варна беше заловен контейнер с цигари, в който имаше около 70 милиона къса. Сегашното заловено количество отговаря на два тира.

Складът обаче вероятно е работил доста месеци безпрепятствено, като в него са се докарвали с камиони цигари и са излизали за пласмент на черно.

Споделяне

Още от Бизнес