Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Рекордно поскъпване на храните през февруари

0 коментара
Рекордно поскъпване на цените на хранителните продукти отчете Държавната комисия по стоковите боси и тържищата, която следи търговията на едро.

Повишаването на Индекса на тържищните цени (ИТЦ), което се наблюдава от началото на годината, през февруари се засилва и приема скокообразен характер. От ниво 1.845 в началото на февруари след малко повече от четири седмици той достига до 1.986 пункта.

Нарастването на ИТЦ, отразяващ цените на храните на едро, за периода е 7.64 процента, а нивото, на което стъпва индексът през този месец е много над нивото от същия период на предходните години, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По-високо ниво на индекса отразява зимното покачване на цените, особено на плодовете и зеленчуците, резкия скок на цената на захарта и запазването на възходяща тенденция на цените на олиото и брашното през първите три седмици на месеца.

Цената на захарта през февруари се вдига с 22 процента спрямо януари.

За същия период олиото и брашното поскъпват средно с 6.5 на сто. При цените на варивата, млечните произведения, рибата, свинското и пилешкото месо се наблюдава ръст от 1 - 3 на сто. Спад на месечна база с около 1 - 1.5 на сто има при ориза и месните произведения, а цената яйцата остава без промяна.

През февруари 2011г. в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 52 на сто и на брашното с 41 на сто. В интервала 20 - 30 на сто е поскъпването на годишна база на захарта, лещата, млечните произведения, рибата и пилето.

По-чувствителен спад на стойностите през тази година е отчетен при яйцата - 28 на сто и кренвиршите - 8 на сто .

През февруари тази година спрямо февруари 2010 г. са отчетени минимални отклонения в диапазона плюс/минус 1-2 на сто на цените на фасула, ориза, свинското месо и колбасите. Цената на каймата запазва стойностите си от същия период на предходната година.

През февруари спрямо януари най-много се вдигат цените на зелето - 34 процента и картофите - 20 процента. Цените на оранжерийните краставиците са с около 11% по-високи спрямо миналия месец, а средномесечното поскъпване на оранжерийните домати и чесъна е около 3 на сто. Цените на ябълките и мандарините се качват на месечна база с около 6-7%. Спад на цените през февруари, спрямо януари се наблюдава при портокалите - 11% и лимоните – 2.2%, а цената на бананите е без промяна.

Спрямо февруари 2010 г. ДКСБТ отчита ръст от около 60 – 70% на цената на чесъна и картофите. Ябълките, бананите и зелето са поскъпнали на годишна база с около 12 - 18 на сто.

През февруари 2011 г. спрямо година по-рано падат цените на цитрусовите плодове (10 - 20 на сто) и оранжерийните домати и краставици, съответно с 4 и 14 на сто.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.