Кабинетът одобри новата оперативната програма за наука и образование

Ректор се надява през 2020 български университет да влезе в топ 500

Бойко Борисов с председателя на БАН и ректори на университети, сн. БГНЕС

В следващия програмен период 2014-2020 година ще функционира нова оперативна програма - “Наука и образование за интелигентен растеж”, реши правителството на заседанието си в сряда.

Водещо по нея ще бъде Министерството на образованието, младежта и науката, а основната цел на програмата е чрез повишаване качеството на научните изследвания и образованието да се постигне “интелигентен растеж“. При одобряването на новата програма на заседанието на Министерския съвет присъстваха ректори на водещи университети и председателят на БАН.

В програмата са заложени пет приоритета - научните изследвания и технологичното развитие; връзката между образованието, бизнеса и трудовата заетост; образованието като фактор за социално приобщаване; образованието и ученето през целия живот и подобряване на образователната инфраструктура.

Новоизбраният председател на БАН акад. Стефан Воденичаров коментира, че “българската наука от 20 години не е получавала такава подкрепа“. “Това, че европейската програма 2020 без наука и иновации няма да стане, вие сте го оценили, за което ви благодарим. Повярвайте, че българските учени скоро ще ви зарадват с добри резултати", обърна се Воденичаров към премиера и министрите.

Ректорът на СУ "Св.Климент Охридски" проф. Иван Илчев коментира, че в последните няколко дни журналисти го "нападали" с въпроса защо България няма университет сред първите 500 в света. “Надявам се, че след вземането на това решение в 2020 г. вече ще имаме“, заяви той.

“Очакваме подходът интегрирана наука и образование да засегне по някакъв индиректен път и културните процеси. Ще се разберем с министър Рашидов как тези свежи потоци да преминат в областта на културната инфраструктура, която в голяма степен в образованието е смесена по много неразривен начин. Така че за мен е още по-голям ден и за всички колеги, най-вече за бъдещето на изкуствата", каза ректорът на Националната художествена академия проф. Светослав Кокалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България