Реплика на Борисов раздуха старата вражда между Нинова и Станишев

Реплика на Борисов раздуха старата вражда между Нинова и Станишев

Реплика на премиера в оставка Бойко Борисов възобнови старата вражда между бившия и настоящия лидери на БСП и те си размениха задочни обвинения във вторник. Корнелия Нинова нападна предшественика си Сергей Станишев, че се договарял с Борисов да я махне от партията. Той пък я разкритикува, че отправя "груби лъжи и манипулации", а в поведението ѝ няма здрав разум.

Станишев, който в момента е президент на Партията на европейските социалисти, е един от критиците на Нинова в БСП. Двамата от години са в конфликт и това ясно си пролича преди евроизборите през 2019 година, когато Нинова се опита да изхвърли Станишев от листата на социалистите, но в крайна сметка не успя.

При представянето от Борисов на състава на проектокабинета на ГЕРБ от болницата, в която е настанен заради операция на коляното, той спомена Станишев и Нинова: "На тези, които казват, че ме било страх да отида в парламента - още по времето на Станишев му казвах: "Спри ги тези Мая и Корнелия, излез ти". Истерични и злобни жени, а те всичките се събраха там – и Таня, и Капон, и Мая, и Корнелия и още има един-двама мъже като тях истерични. Да, не ми се ходи, то не принася нищо на държавата. Ако нещо, щеше да допринесе, да отида. Те не искат да четат и да говорят по плана".

През 2011 година, когато Нинова и Мая Манолова бяха депутати от БСП, а Станишев беше лидер на социалистите, Борисов обяви от парламентарната трибуна: "Колега Станишев, ако можете, да ми ги разпределяте една по една. Това е много силен психологически натиск".

Сега, с думите за "времето на Станишев", премиерът в оставка обясни защо няма намерение да се яви в парламента в сряда, въпреки че депутатите го задължиха.

Корнелия Нинова обаче видя в изказването признание, че преди години е водил разговори със Сергей Станишев тя да бъде отстранена от БСП.

"Чухте ли Борисов? От дума на дума си дойдохме на думата. Той проговори за задкулисието, което сам създаде. Какви ли разкрития ще направи още? Миналата седмица започна поименно да изрежда хора от всички партии, на които е помагал. Интересно срещу какво. А днес призна, че разговарял със Сергей Станишев да ме махне. Представяте ли си: лидерът на управляващата партия казва на лидера на опозицията да отстрани неудобните му хора. Видя се, че съм била права за подводниците му в БСП и целта на вътрешната опозиция", написа Нинова по повод поредното живо включване на Борисов.

Малко по-късно Сергей Станишев обвини лидера на БСП, че се опитва да оправдае "разгрома на левицата на парламентарните избори" с "груби лъжи и манипулации". Той нарече ставащото "левият опит за политическо шоу"

"Партийната лоялност не ми позволяваше до този момент да коментирам резултатите на БСП. Очаквах Националният съвет да даде ясен знак, че е разбрал посланието на избирателите на тези избори. Това не се случи. "Продължаваме напред!", написа той.

Станишев иронично обяви, че Борисов го е молел да я махне "задкулисно - от парламентарната трибуна".

"Е, не го послушах и днес тя е председател на БСП. И я моля да отговори на няколко въпроса, които вълнуват хората в партията. Защо жертва Радев в услуга на Борисов и ДПС? А БСП трябваше да плати тази скъпа цена на изборите? Какво налага превръщането на БСП от голяма, демократична и сложна партия в средна, опростена, лидерска формация? Как като единствена опозиция губиш поредните избори и отблъскваш половин милион избиратели? "Късно е, колеги, за китка!" Цитат от днес, от брифинга на ръководството на "Позитано" 20, с който Нинова нападна партиите на протеста. След всички опити на същото ръководство да се покаже като участник в протестите. Откривате ли политическа логика? Аз вече не откривам дори здрав разум", коментира Станишев във фейсбук.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?