Републиканската партия се готви да свали от лидерски пост противничка на Тръмп

Лиз Чейни

Републиканците от Камарата на представителите се готвят да свалят конгресменката Лиз Чейни от заеманото лидерско място в партията им, пише британският в. "Гардиън".

В сряда вътрешните борби в Републиканската партия ще достигнат кулминацията си, подтиквани от една призрачна фигура на бившия президент Доналд Тръмп. Предстоящото ѝ отстраняване ще бъде наказание за гласуването в подкрепа на втория му импийчмънт, свързано с ролята му в размириците на Капитолия на 6 януари тази година.

Чейни беше един от десетимата републиканци, гласували за импийчмънта на Тръмп за "подстрекателство към бунт", припомня британското издание, като отбелязва, че водещи републиканци са участвали в токшоута, изразявайки позиции за или против конгресменката. Лидерът на републиканците в Камарата Кевин Маккарти, който е защитавал Чейни в миналото, изрази пред "Фокс нюз" подкрепата си за Елиз Стефаник за поста Председател на републиканската конференция - трети по значимост в партията.

Малцина защитиха Чейни публично в момент, когато контролът на Тръмп над гласовете на поддръжниците му раздира партията, отбелязва изданието. Сенатор Бил Касиди от Луизиана заяви пред Ен Би Си, че "има цяла група хора, които са съгласни с Лиз Чейни. За да спечелим през 2022 и 2024-а имаме нужда от всички. Нуждаем се от тези, които мислят като Лиз".

Републиканският губернатор на Мериленд Лари Хоган заяви, че заради лоялност към експрезидента, партията се е превърнала в "наказателен взвод", насочен срещу самата себе си. Той добави, че президентството на Доналд Тръмп е било "най-лошите четири години в историята на Републиканската партия".

Време е да се заемем отново с печеленето на избори, но за целта е необходимо да се следват думите на Роналд Рейгън и да се привличат поддръжници от всички обществени слоеве, подчерта Хоган, според когото "успешната политика е въпрос на събиране и умножение, а не на изваждане и разделение".

Лиз Чейни се опитва от месеци да убеди републиканците да отхвърлят експрезидента Доналд Тръмп, пише в. "Вашингтон пост". Тя твърди, че те трябва да приемат истината - че е излъгал за резултатите от изборите миналата година и носи отговорност за размириците на Капитолия.

Независимо от резултатите от гласуването, тя обещава, че това ще е само началото. Тя заяви, че ще заема същите позиции и когато дойде време за кампанията за преизбирането ѝ в щата Уайоминг. Според нея Републиканската партия е пред повратен момент - "и републиканците трябва да решат дали ще изберат истината и вярността към Конституцията".

Противниците ѝ обаче заявяват, че неуморните ѝ критики след процеса за импийчмънт са огорчили колегите ѝ по идеология, отбелязва американското издание.

Изборът е ясен, смята един от съюзниците на Чейни, цитиран от в. "Вашингтон пост". "Окей ли е да си част от ръководството и да казваш истината?"

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?