Републиканците официално издигнаха кандидатурата на Тръмп за президент

Екипът му готви чистка на държавни служители, назначени от демократите

Републиканците официално издигнаха кандидатурата на Тръмп за президент

Конгресът на американските републиканци номинира Доналд Тръмп за кандидат за президент. Това стана след гласуване, в резултат на което стана ясно, че Тръмп е получил подкрепата на мнозинството от делегатите (тоест подкрепата на 1237 делегати).

При гласуването делегатите от всички американски щати станаха на крак и обявиха резултатите от първичните избори и партийните събрания, състояли се на тяхна територия по-рано тази година. За щата Ню Йорк резултатите бяха обявени от сина на Тръмп - Доналд Тръмп-младши в присъствието на брат му Ерик и на двете му сестри Иванка и Тифани. После Доналд-младши извика: Поздравления татко, ние те обичаме!

В Туитър Тръмп написа, че за него е голяма чест да е кандидат за президент на Републиканската партия.

Делегатите на конгреса одобриха и губернатора на щата Индиана Майк Пенс за кандидат за вицепрезидент на Тръмп.

Във видеобръщение към делегатите на конгреса Доналд Тръмп призова съпартийците си да извървят докрай пътя към Белия дом.

Заедно ние постигнахме исторически резултати. Спечелихме най-големия брой гласове, печелен в историята на партията, каза Тръмп в краткото си послание, след като стана ясно, че на конгреса той е издигнат като официален кандидат за президент на републиканците.

Тръмп каза, че ще дойде на конгреса още тази вечер, а утре ще произнесе голяма реч, с която официално ще приеме номинацията.

В краткото си послание той обеща сигурни граници за САЩ и каза, че страната ще се отърве от Ислямска държава. Тръмп обеща възможно най-бързо да възстанови обществения ред. Той сподели, че никога няма да забрави момента, в който е бил номиниран за кандидат за президент.

Щабът на Тръмп готви чистка на федерални служители

Същевременно губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи, който ръководи екипа на Тръмп за преход във властта в Белия дом, каза, че щабът на милиардера изготвя списък от федерални правителствени служители, които ще бъдат уволнени, ако Тръмп победи на президентските избори кандидатката на демократите Хилари Клинтън, предаде Ройтерс.

За целта в Конгреса ще бъде прокаран закон, който да улесни извършването на чистката, каза губернаторът.

Кристи призова делегатите на конгреса да осъдят символично Клинтън за редица провали по времето, когато тя е била държавен секретар. Той разкритикува Клинтън за свършеното от нея като държавен секретар, визирайки постигнатото от нея в Либия, Нигерия, Китай, Сирия, Иран, Русия и Куба, предаде Франс прес.

Приетата на конгреса на Републиканската партия програма е обърната към миналото

Приета почти с безразличие в началото на партийния конгрес в Кливланд, програмата на американската Републиканска партия излага официално вижданията ѝ за следващите четири години. Според анализатори тя е изцяло обърната към миналото.

Франс прес излага основните точки от документа от 58 страници.

Още

Всеки път Кристи питаше множеството дали Клинтън е виновна или не за даден провал и всеки път множеството му отговаряше с: "Виновна!". От време на време делегатите викаха и: "Пратете я в затвора!"

Същевременно ново допитване до общественото мнение на Ройтерс и ИПСОС показва, че преднината на Хилари Клинтън пред Тръмп намалява. Според допитването, миналата седмица разликата в полза на демократката Клинтън е била от 15 процента, а сега е едва от 7 процента. За Клинтън биха гласували 43 процента от анкетираните, а за Тръмп 36 процента.

Стана още ясно, че първият кандидат-президентски диспут, след като и демократите обявят своя кандидат за президент идната седмица, ще се състои в университета Хофстра в Ню Йорк. Дебатите трябваше да са университета Райт в щата Охайо, но управата му се отказа, защото се опасява, че не може да гарантира безопасност на кандидатите за президент.

В интервю за телевизия Си Би Ес пък Тръмп коментира обвиненията срещу съпругата си Мелания, че е изплагиатствала реч на Мишел Обама, предаде Франс прес.
Вчера Мелания произнесе реч в първия ден на конгреса в Кливланд и веднага беше констатирано заимстване на ключови изречения от реч на Мишел Обама от 2008 г.
Мисля, че хората от екипа не трябваше да правят това, каза Тръмп, намеквайки по този начин, без да го казва директно, че вината е на хората, написали речта на Мелания.
Горд съм от онова, което тя направи и мисля, че тя беше невероятна, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят