Рестарт на идеята една абонатна станция-една сметка за топло

Думичката рестрат явно е любима на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. След като “рестартира“ ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй“, а после и проекта “Горна Арда“, в сряда той заяви, че подопечното му ведомство “ще рестартира опитите за промяна в Закона за енергетиката, така че фирмите за топлинно счетоводство да са подизпълнители на живеещите в сградата, ползваща парно, а не на топлофикациите“.

След среща с частните топлофикации, които отказаха да свалят цената на парното по примера на държавата и “Топлофикация-София“, Димитров съобщи, че се е стигнало до общото становище да се работи през абонатната станция.

Председателят на Асоциацията на топлофикациите в България Валентин Терзийски обясни, че фактически се възражда идеята една абонатна станция-една сметка, според която топлофикацията има ангажимент само да осигури топлоподаването до входа, а оттам насетне разпределението да се прави пак от топлинните счетоводители, но те да имат договори с етажната собственост, а не с топлофикациите.

“В момента нормативната уредба за отчитане на топлинната енергия е такава, че две дружества - топлофикацията и фирмата за дялово разпределение, се договарят колко даден човек да плати, без този човек да присъства в договора“, коментира Терзийски.

Предишният опит за “една станция-една сметка“ бе направен миналия септември, когато на Народното събрание бе предложено да въведе задължителното сдружаване на потребителите към една абонатна станция в асоциация, която да сключва договорите с топлинните счетоводители за индивидуалното разпределение на енергията и да събира сметките от отделните абонати. Тогава обаче депутатите се отказаха, след като потребителски организации и омбудсманът на републиката възразиха остро, че така се нарушават правата на хората.

Оказа се, че всеки от присъстващите на срещата с министъра има свое виждане за това как точно трябва да стане въвеждането на правилото една станция-една сметка. Самият Димитров не пожела да коментира как според него трябва да се плаща консумацията, ако се направят законовите промени.

Според Терзийски трябва етажната собственост да си избере фирма за топлинно счетоводство и един представител на входа, нещо като инкасатор, да събира сметките за парно и да ги внася в топлофикацията. Така било в Чехия и други европейски страни и било крайно време етажната собственост да поеме своята грижа по поддръжката на сградата, санирането и други действия, свързани със сметките. Така се намалявали и кражбите на топлоенергия, посочи Терзийски.

Директорът на “Далкия Варна“ Илия Николаев обаче коментира пред журналисти, че и сегашната законова база предлага достатъчно механизми, които да се използват от мениджмънта на топлофикациите за повишаване на събираемостта на сметките и отчитането на потреблението. Той даде пример с управляваното от него дружество, което дава възможност на клиентите сами да избират дали топломерите им да се отчитат от фирма за дялово разпределение, от топлофикацията или упълномощено от тях лице представител на входа да засича уредите, да подава данните за изчисляване на сметките, а после да събира парите. В 15 на сто от топлоснабдените общо 350 сгради във Варна се отказали от топлинен счетоводител.

Николаев се похвали с над 80 на сто събираемост на сметките. Допълнителен стимул за навременно погасяване на дължимите суми са отстъпките на дружеството - при плащане в по-кратък срок, при издължени 80 на сто от абонатите във входа, както и в случай, че клиентите с изключени радиатори са под 20 процента.

Според Терзийски впоследствие може да се мисли и за унифициране на уредите за дялово разпределение, така че потребителите да не са "закрепостени" само към една фирма. По думите му и без това през 2010 г. предстояла масова смяна на сегашните топломери, тъй като им свършват батериите, а законодателството не се правело толкаво бързо.

Той допълни още, че министър Димитров е обещал в скоро време да инициира въпросните законови промени, но това скоро можело да е след месец, а можело и да е след три месеца.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?